Viktor Storsveen har dekket rundt hundre internasjonale skiskytterrenn, og har fulgt Ole Einar Bjørndalen og de andre skiskytterstjernene tett i årevis. Nylig presentere et imponerende bokverk om de 60 første og veldig innholdsrike åra i norsk skiskytterhistorie.

Fra det første skiskytterrennet – slik vi i dag kjenner den populære sporten – i Norge i 1958, til og med siste vinters OL-sesong. 516 sider om alt det viktige av hendelser og store begivenheter gjennom disse åra.

– Jeg har hatt vært tett på og hatt tilgang på kildene, og har snakket med alle sammen av dem. Mye av fortellingene fra den første tida vil nok være ukjent for de fleste av dem som har fulgt skiskyttersporten de siste tiårene, mener 68-åringen sjøl.

Boka har fått tittelen «Våre skiskyttere – skiskyttersporten gjennom 60 år – sett fra innsida». Den er spekket med historier, referat og intervju – med resultat innlagt i kapitlene og egen statistikkbolk bakerst i boka. Og med rundt 400 bilder av historisk verdi og mening. Drøyt 300 av bildene har Viktor Storsveen sjøl tatt!

– Jeg mener at jeg nevnte bokideen første gang i 2003, og i de femten åra som har gått siden da har jeg hatt sjansen til å samle mye stoff og fylle godt opp i bildebanken. Etter at jeg sluttet i redaktørjobben for Norsk Skyttertidende i mars 2015 ble det for alvor fart i bokarbeidet, og den jobben har pågått mer eller mindre kontinuerlig siden den sommeren.

Viktor Storsveen ble født på Hamar i 1949 og vokste opp på Hedemarken, med det meste av skolegangen på Elverum. Han har vært frilans sportsjournalist siden første jobben for Dagningen i 1973, og har skrevet om norske skiløpere, skiskyttere, fotballspillere, håndballspillere, rallykjørere og ishockeyspillere i utlandet for en rekke norske aviser i år etter år. Etter at han og familien flyttet til Molde (først Skrenten og så Bolsøya) i 1982, har han også hatt mange oppdrag for Romsdals Budstikke og Driva. På 90-tallet jobbet han ei tid i et engasjement i Driva. Jobben i Norsk Skyttertidende fikk han i år 2000 og var der altså til mars 2015. Han har også vært «utsendt medarbeider» på 19 landsskytterstevner totalt, det første i 1986.

– Jeg var ganske alene om å følge norske utenlandsproffer på europeiske fotballarenaer i flere år. Norske sportsredaksjoner, dro ikke jevnlig til utlandet på reportasjer på den tida. I alle fall ikke alle regionsavisene og lokalavisene

Tingvollduoen Synnøve Solemdal og Nils Erik Ulset er naturligvis også behørig omtalt i boka. Solemdal, med mamma fra Molde, som står med to VM-gull i stafett og to individuelle verdenscupseirer som resultatmessige topper.

Ulset med elleve medaljer fra fem paralympiske leiker på rad – tre av dem i gull!

« Våre skiskyttere» har et førsteopplag på 5200 bøker, og er blitt møtt med så stor oppmerksomhet og interesse både i skiskyttermiljøet og hos bokhandlerne som han har vært i kontakt med, at det kan bli nødvendig å trykke opp flere. 2300 bøker er allerede solgt.

– Jeg må klype meg litt i armene for mottakelsen boka har fått. Jeg så på dette som et nullprosjekt og nesten et «kall» da jeg satte i gang. En stor bedrift har kjøpt 1500 bøker, som blant annet skal bli gaver til ansatte, og i tillegg har Det Frivillige Skyttervesen, HV-05 og Skiskytterforbundet – som har vært mine samarbeidspartnere undervegs – alle sikret seg mange bøker som en del av avtalen, forteller Storsveen.

Snart er årets landsskytterstevne i gang. Den tidligere mangeårige redaktøren i Norsk Skyttertidende er på plass. Både som journalist og for å promotere boka om skiskytterhistorien.

– Hvilken nordmøring tror du kommer på kongelaget i år?

– Jeg har veldig vanskelig for å skille mellom Terje Nisja og Leif Gravem, men jeg vet at Leif reiste heim etter landsdels-kretsstevnet i Sykkylven for å ta et skippertak på trening før LS. Jeg holder en knapp på at Terje vil vise Leif at det ikke holder med skippertak, smiler Viktor.

Han er ellers imponert over kvaliteten og bredden i skytesporten på Nordmøre. Han tror det har med kultur og tradisjon å gjøre.

– Det er bare å la seg begistre over de mange unge nordmørsskytterne. Flere har tatt steget opp fra rekrutteringsklasser til seniorklassen uten å bli borte på vegen.

– Jeg tror ganske sikkert at en eller flere av dem kommer til å slå til i Stjørdal!