Det var i februar i fjor kjøperen inngikk kontrakt med selgeren av en gammel enebolig i Sunndal. Kjøpesummen var på 1,7 millioner kroner. Kjøper hadde vært på visning før kontrakten ble inngått, vedkommende hadde mottatt salgsprospekt, egenærklæringsskjema og tilstandsrapport utarbeidet av takstmann. Det ble inngått avtale med selger om at vedkommende skulle utbedre en lekkasje på grillhuset og reparere lås i kjellerdør.

Kjøperen reklamerte allerede en måned etter kjøpet på mangler til forsikringsselskapet der selger hadde tegnet eierskifteforsikring. Det ble blant annet konstatert flere avvik ved det elektriske anlegget. I april ble reklamasjonen utvidet til også å gjelde vond lukt fra badet.

Husbukk

I forbindelse med riving av panel på innvendige vegger i stua ble det avdekket at tømmerkassa på bolighuset var angrepet av insekt. Takstmann konkluderte med at tømmerveggene var svekket av husbukk, og la til grunn at skaden måtte utbedres, dels ved utskifting, dels ved reparasjon. Kjøper framsatte krav om 348.000 kroner i prisavslag.

Seinere er det også avdekket at også stokker på taket var angrepet av insekter. Terrassefundamentet var også råteskadet. Nytt korrigert krav om prisavslag ble fremmet.

I sin stevning til tingretten har kjøper anført at eiendommen er beheftet med en rekke feil og mangler, og at den er i vesentlig dårligere stand enn det kjøperen hadde grunn til å regne med. Utbedringskostnadene utgjør 62 % av kjøpesummen. Eiendommen var annonsert som godt restaurert bolig og at det var utført vesentlige oppgraderinger de seinere år. Kjøper mener selger kjente til aktuelle feil og mangler uten å opplyse om dem. Kjøper har flyttet ut av boligen og krever kjøpet hevet. Vedkommende hevder det ikke ville blitt gitt inn bud på boligen dersom manglene var kjent.

Opplysningsplikt

Selger er enig i at manglende kvalifiserer til et betydelig avslag i kjøpesummen, men retten mener ikke at opplysningsplikten er brutt. Det påpekes at kjøper ikke kunne forvente å overta en lytefri bolig av høg standard. Retten legger til grunn at store deler av tømmerveggene i bolighuset er angrepet av husbukk og at det må et omfattende utbedringsarbeid til.

Får heve kjøpet

Retten er kommet til at kjøper får heve kjøpet. Det legges til grunn at det er usikkerhet i forhold til omfanget av utbedringsarbeidene og kostnadene og de ulemper dette medfører for kjøper. Etter rettens mening er ikke prisavslag en adekvat reaksjon. Sett i sammenheng med manglenes art og omfang, har kjøper etter rettens mening rimelig grunn til å frasi seg kontrakten.

Saksøker har fått medhold i sitt krav om heving av kjøpet og har vunnet saka.

Domsslutningen konkluderer med at forsikringsselskapet og selger plikter å tilbakebetale hele kjøpesummen in solidum innen to uker fra dommens forkynnelse med tillegg av forsinkelsesrente. Betaling skjer mot at kjøper overfører eiendommen heftelsesfritt til forsikringsselskapet og selger. Selger, ved forsikringsselskapet, må også ut med saksomkostninger og erstatning pålydende kroner 429.466 til kjøper.

Hovedårsaken til domsslutningen er angrepet av husbukk som selger ikke kunne vite om.