Stor salgsvekst av bobiler har gitt nytt rekordnivå dette året, heter det i en pressemelding fra Ferda i Ålesund. Møre og Romsdal er blant fylkene som utmerker seg med høyere etterspørsel enn landsgjennomsnittet.

At flere og flere blir bitt av bobil-basillen er det ingen tvil om. Alt fra par til barnefamilier til pensjonister velger bobil, og blant dem er Magne og Mia Evensen fra Surnadal. Da de kjøpte sin første bobil i 2014 ble de kjapt over gjennomsnittet interessert.

– På disse årene har jeg hatt fire bobiler, så jeg har mildt sagt blitt veldig interessert, sier Magne.

Den nye bobilen er så lang at den tar hele innkjørselen ved huset i Gryta. Bobilen, som koster over 2 millioner kroner, har blitt flittig brukt av paret etter den ble kjøpt ny i år. 2018 modellen er av typen Niesmann Bischoff, og har det aller meste man trenger for en praktisk bobilferie – og mer til.

Stor frihet

Finurlige og praktiske løsninger er stikkordet når man tenker på en god bobil. Badet er naturligvis lite, men gjøres om til en rimelig stor dusj ved at toalettet kan løsnes og flyttes inn i et skap i veggen. Dermed frigir man gulvplass som gjør at det er mulig å dusje uten plassproblem. Kjøkkenet er også godt tilrettelagt, med komfyr, stekeovn, kjøleskap og alt man ellers måtte trenge.

– Det vi liker best med bobil er friheten. Vi kan parkere hvor vi vil, når vi vil, og vi kan se hva vi vil. Man trenger ikke å dra langt, vi har så mye flott rundt oss på alle kanter, sier Magne.

I år har de allerede vært både på Dovre og Ringebufjellet blant annet, og de planlegger også en tur nordover i løpet av høsten.

– Men det viktigste synes jeg, er at du ikke trenger en svindyr bobil for å trives. Det finnes mang gode biler til mye lavere pris enn denne her, for eksempel, sier Magne.

Godt tilrettelagt i utlandet

Noen liker kortere turer, mens andre drar det mye lenger. 20. juli i år startet Tone Ulvund, Arne Dag Bergestuen, datteren Aina Bergestuen og hunden Athena fra Opdøl på en skikkelig utenlandstur – i bobil selvsagt. Ruta har blant annet gått gjennom Norge, Sverige, Tyskland, Tsjekkia, Østerrike, Slovenia og Kroatia.

– Vi har hatt campingvogn i mange år, men dette er vår første skikkelige tur med bobil. Og det er ikke noen tvil – dette er virkelig noe for oss! sier Tone.

Familien er litt i prøvefasen med bobilferiene enda, men det er tydelig at dette gir mersmak. Opplevelsene har stått i kø gjennom årets ferie, og de har møtt mange bobilister fra mange forskjellige land.

– Det slår oss at det er så godt tilrettelagt for bobil i utlandet, det ingen sak å reise rundt. Vi tenker jo litt ekstra på sikkerheten med tanke på kriminalitet, men vi har ikke opplevd noe slik på turen vår, sier Tone.

Pakker bilen på nytt

I skrivende stund er familien i Danmark, og venter på å ta nattbåten over til norsk jord. Når de parkerer bilen hjemme på Opdøl har de tilbakelagt omtrent 600 mil. At de nå er litt lei av å kjøre bil må de innrømme, men langt ifra lei av å være på bobilferie.

– Det blir godt å komme hjem igjen selvsagt. Men Arne Dag og jeg har snakket om å bare sjekke blomstene og forsikre oss om at eldstemann som er hjemme på sommerjobb har det fint, og så pakke bilen og ta en tur til. Da blir det nok fjellturer som står på planen, sier Tone og ler.

Ifølge pressemeldingen fra Ferda i Ålesund viser fresk statistikk at utviklingen av den sterke salgsveksten av bobil vil fortsette i samme spor i tiden fremover. Verken familien i Surnadal eller Opdøl har noen planer om å gi opp bobillivet med det første. Bobil-basillen har kommet for å bli.

– Det har blitt en hobby, rett og slett, som vi får veldig mye ut av i form av frihet og opplevelser, sier Magne.