Trekløveret Vilde, Tor Asbjørn og Ulrik har flere ting til felles. De driver Taekwon Do, har grønt belte med hvit stripe og to graderinger og er fra Surnadal. Sjøl om Tor Asbjørn lurer på om det teller som surnadaling å komme fra Todalen.

– Sommerleir er gøitt, litt skummelt og vi blir kjent med nye folk, sier ungene.

De trener fire timer om dagen. For mange på barnepartiet er det like mye som de gjør i uka ellers. Men det går greit for innimellom mønster, slag og spark er det også leik. Kubb og strategispill er to ting som fenger.

– Husk treer tar ess og den som sitter igjen med toeren har vunnet, sier instruktør Christian Olsen.

Han forklarer ungene strategispillet. Det er to lag. Et lag med svarte kort og ett med røde. Det gjelder å få kortene fra motstanderlaget og helst ta fra dem toeren. Esset er ett annet viktig kort å få tatt, og det er kun treeren som tar det. Det er derfor viktig å lokalisere motstanderen med esset. Spillerne oppsøker en på motstanderlaget. De viser fram sine respektive kort høyest vinner. Ungene er ivrige og oppsøker hverandre, noen prøver å stikke unna, men det går ikke. Det skal utfordres.

– Kanskje litt vanskelig den første runden, men så bruker det å løsne, sier Olsen.

Størst i verden

Han er en av de 25 instruktørene som tar hånd om de 330 barna på leiren denne uka. Olsen har vært med lenge. En som har kommet tilbake etter mange år er Paul Mathisen. Han var lærer på Nordmøre Folkehøgskole, da Olsen begynte som elev, ble assistent og seinere instruktør. Mathisen holder til i Tromsø, men spurte døtrene sine om de ville på leir til Surnadal. Det var ikke nei i deres munn.

– Sommerleiren i Taekwon Do i Surnadal er verdens største kampsportleir, sier Mathisen.

Primus motor Kjell Gunnar Polden sier det blir stadig større pågang også fra Europa og verden for å få komme på sommerleir i Surnadal. Men han vil ikke høre snakk om en fjerde uke, en internasjonal en. Polden er fornøyd med å være den største sommerleiren i Norge og verden med ett distrikt fra Bodø og sørover. I år er han ekstra glad. Han er fadder til Mathisens ene datter Aila Miriam.

– Det er stas å ha fadderbarnet her på leir for første gang, sier Polden.

Sommerleir skyter knopper

Paul Mathisen driver også med sommerleir for Taekwon Do. Den arrangerer han i Målselv for ungdom og voksne fra Bodø og Nordover. På seks år har leiren vokst fra 87 til 220 deltakere. Leiren er bygd over samme lest som den i Surnadal. Det samme en leir i Bergen og en på Østlandet. Utspringet er Surnadal. Der det også startet med ei uke for ungdom og voksne for 28 sommerleirer siden, og nå er tre separate uker, en for voksne, en for ungdom og en for barn. Med rundt 1000 deltakere til sammen.

– Det handler om å skape gylne øyeblikk. La utøverne føle seg sett og vokse på det, sier Mathisen.

På sommerleir foregår mye av aktiviteten ute. Det handler og gylne øyeblikk, og det handler om å skape glede. Polden har hatt barn på leiren. Mathisen som er gammel utøver i verdenstoppen får nå følge sine barns utvikling gjennom også Taekwon Do.

– Det er tilfredsstillende se barna oppleve den samme gleden som en sjøl har med sporten, sier Mathisen.