«Sjarmerende enebolig på Fale i Sunndal».

For bare 350 kroner natta kan folk flytte inn hos Oddveig Gikling-Bjørnå, 15 kilometer fra Sunndalsøra i retning Oppdal. Der får de disponere en hel enebolig med plass til hele familien. Seks sengeplasser, kabel-tv, vaskemaskin og Wifi. Og andre fasiliteter.

– Vi har ikke holdt på mer enn ett drøyt år. Vi hadde seks besøk i fjor sommer og har det femte hittil i år nå – og tre bestillinger til framover, forteller Oddveig.

Huset hun leier ut ligger på Moøran, rett på andre sida av elva for deres egen bolig. Hun forteller at huset også leies ut til fiskere i Driva gjennom hele sommeren.

– Men ledige uker legger vi ut på Airbnb.

Fornøyde gjester

Airbnb er en digital markedsplass der reisende kan bestille overnattingsplass. Ofte hos personer som leier ut hele eller deler av sitt eget hjem.

Oddveig sier at hun ikke er i tvil om at de når flere gjennom plattformen som lar privatpersoner legge ut heimene sine for overnatting.

– Garantert! De fleste er utlendinger, som vi aldri hadde nådd ellers.

Hun forteller at de fleste som leier, er folk på gjennomreise. Som regel grupper på fire-fem personer. Familier eller vennepar. De kommer fra Atlanterhavsvegen. Trollstigen. Geiranger. Og skal videre sørover eller nordover.

Oddveig har bare positive erfaringer å fortelle om. Sier det er en trygghet i å på forhånd kunne godkjenne gjester som ønsker å overnatte – ettersom utleiere kan lese vurderingen av gjestene fra tidligere opphold.

– Vi anmelder gjestene og de anmelder oss. Vi har ennå ikke opplevd at noen roter veldig eller at saker og ting blir borte, forteller hun. I huset på Fale er det lagt inn vaskegebyr i prisen. Det betyr at utleieren sjøl vasker etter hvert besøk. På den måten er Oddveig sikker på at det alltid er rent og pent når nye gjester ankommer.

– Det er jeg sjøl nøye på når jeg er på ferie.

At gjestene er fornøyde, er det ingen tvil om. Full score, fem stjerner, på blant annet renslighet, kommunikasjon og beliggenhet. «A fantastic stay», skriver en, «Very clean, comfortable and very well equipped», skriver en annen. Flere skryter også av fjell, fjord – og Innerdalen. Blant annet.

– Det er jo spennende og hyggelig at de vil besøke landet vårt. Jeg har alltid brosjyrer liggende i huset om ting å besøke i Sunndal, sier Gikling-Bjørnå. Hun legger imidlertid til at de aller fleste har reiseruta klar med et tettpakket program.

Mange muligheter

Den som søker etter overnatting i Sunndal, finner ikke bare Oddveigs hus. Her er det hus, hytter og leiligheter å velge mellom. Med sjøutsikt eller på fjellet. I sentrum. På Grøa. På Gjøra. I Ålvundfjord. Noen leier ut utleiedeler i egne hjem. Et rom eller to, eller en egen etasje.

Den som utvider søket til også å gjelde andre kommuner i nærheten, finner blant annet overnattingsmuligheter i ei helt ny rorbu i Nesset. Et stabbur i Oppdal. Et hus ved sjøen med lakseelv i Surnadal. Hytte med privat strand og eget gjestehus i Stangvik. Et koselig gårsdbruk rett ved E39 i Halsa. Mulighetene er mange.

19.800 kroner i snitt

Den gjennomsnittlige norske Airbnb-verten tjente i fjor 19.800 kroner på å leie ut i 25 døgn. Ifølge selskapet leide 17.700 norske verter til 671.000 reisende gjester i løpet av året. Antallet Airbnb-gjester økte med 56 prosent sammenlignet med samme periode året før.

Superhost Siw

Siw Teksum i Sunndal er såkalt «superhost». Det betyr at hun er en erfaren, høyt vurdert vert som har forpliktet seg til å tilby flotte opphold for gjestene sine.

– Vi begynte med dette i 2013. Da var det, såvidt jeg vet, ingen andre som drev med dette her omkring. Det var i grunnen en tilfeldighet at jeg kom over det. Den gangen drev vi med noe annet som het coach surfing, forteller hun.

I sommer har Teksum hatt 90-95 prosent belegg på de to husene hun leier ut. Det ene er et gammelt stabbur hun og samboer Rune Gikling har restaurert – bygningen fra 1700-tallet med lafta tømmervegger og gamle møbler er noe mange utlendinger finner svært så eksotisk – og det andre er ei koselig hytte. Begge ligger bare et lite steinkast fra parets egen bolig på Håshjellan. Det er tett på – men paret trives med å få hele verden på besøk. Siw forteller at de har knyttet vennskapsbånd med mange gjennom de fem siste årene.

– 90 prosent av de som kommer, er utlendinger. Folk kommer fra alle verdenshjørner. I dag kommer det fem gjester fra Cape Town. Vi har hatt gjester fra Frankrike nå, som dro i går. Andre kommer fra India, New Zealand, Australia, Saudi-Arabia, Iran, Singapore, Tyskland, Nederland, USA, England..., lister hun opp. På spørsmål om hva som bringer dem til vår del av verden, og til akkurat Sunndal, er svaret klart:

– De kommer hit fordi vi har fin natur; eksepsjonelt fin natur! På vår presentasjon på Airbnb har vi derfor lagt ut mange bilder, også av steder en kan besøke i nærheten, innenfor en fire timers biltur. Som Atlanterhavsvegen og Geiranger. Og lokalt er det også mye å se, som Vinnu, Innerdalen, Grødalen, Økoparken på Tingvoll, Torbuvollen, Gjøra med traktorsafari og Mosbøen gård som har åpen kafe på lørdager. Og ikke minst Aursjøvegen, det er en skjult perle! Folk kommer tilbake etterpå og er helt himmelfalne, de sier den er mer imponerende enn Trollstigen, forteller Teksum.

– Det er også veldig mange som vil på fjellturer når de er her på besøk. Vi har hatt boka «Toppturer i Sunndal» liggende tilgjengelig for gjestene våre i begge husene. Nå har vi måttet bytte ut bøkene – de var helt utslitte! «Fossenes rike» deler vi også ut av, det er det også mange som tar med seg.

Teksum nøler ikke med å omtale seg sjøl som turistvert. Og gir uttrykk for at hun klart mener det er et stort uutnyttet potensial i reiselivet i Sunndal.

Også på vinteren er det mange henvendelser. Året sett under ett er belegget på cirka 45 prosent. Norsk vinter med snø, mørketid – og kanskje til og med nordlys, er noe mange har en drøm om å oppleve.

Tipp topp

– Gjestene er som regel her i flere dager. Noen tilbringer hele ferien her, og farter rundt i distriktet vårt. Gjestene vil ha det genuine norske – og ikke minst oppleve stillhet og natur, uten å måtte gå i kø.

Paret har ingen dårlige erfaringer etter fem år som vertskap. Siw trekker fram hvordan Airbnb er basert på tillit, og at både gjester og vertskap får og gir vurderinger. At gjestene er fornøyde etter et besøk på Håshjellan er det liten tvil om. «Everything was perfect» er tilbakemeldingen fra en av gjestene. «Veldig fornøyd!» «Flott opphold». «Vi kommer gjerne tilbake». «Alt var tipp topp!»

– Folk er så hyggelige. Vi har ikke opplevd noe ubehagelig. Det er mye arbeid, men veldig artig!, understreker Siw.

Sjøl har paret også benyttet seg av overnatting gjennom Airbnb når de har vært på reise. Både innenlands- og utenlands.

– Når vi reiser et sted, er det Airbnb som gjelder, smiler hun.