Det distriktsmedisinske senteret i Sunndal (DMS) ble etablert i 2012, som det første i sitt slag i Møre og Romsdal. Et "minisjukehus", som samlet hørselssentralen, blodtapping, ortopedi og røntgen samt psykiatri.

Hensikten med senteret var å gi innbyggerne et tilbud i egen kommune, for å slippe å reise til Molde eller til Kristiansund for undersøkelser eller behandling.

Siden den gang har Sunndal DMS tatt imot pasienter ikke bare fra Sunndal, men også Surnadal, Nesset og Tingvoll. I 2017 var det 2219 konsultasjoner, fortelt på ortopedi (312), røntgen (810), hørselssentral (832) og blodbank (265). Tilbudet om psykiater ved DMS ble avsluttet i 2016.

Har ønsket utvidelse

I et møte neste uke får oppvekst- og omsorgsutvalget en orientering om Sunndal DMS.

I saksframlegget skriver helsesjef Britt Iren Bæverfjord om de store fordelene det har vært for store pasientgrupper å slippe reisen til sjukehus for oppfølging eller kontroller.

– Tilbudet er godt innarbeidet i befolkningen i vårt distrikt, og er positivt mottatt og godt benyttet. Sunndal kommune har gjentatte ganger overfor Helse Møre og Romsdal gitt uttrykk for at det ønskes en utvidelse av det polikliniske tilbudet, både med eksisterende og nye tilbud.

Ikke bærekraftig

Det var i utviklingsplanen som ble revidert i fjor Helse Møre og Romsdal konkluderte med at tilbud i Sunndal skulle avvikles. Til Driva sa fagdirektør Jo Åsamund Lund i Helse Møre og Romsdal den gangen om røntgentilbudet at det kort og godt ikke var bærekraftig.

– Det står kostbart røntgenutstyr på Sunndalsøra som er lite i bruk. Det kreves høy spesialistkompetanse, og det er en utstyrskrevende virksomhet i Sunndal. Fire av fem dager i uka står utstyret ubrukt. Det kan ikke jeg som fagdirektør stå inne for. Da får vi avvikle tjenesten der og ta utstyret i bruk andre steder der det kan benyttes i langt større grad.

Røntgenutstyret er nå flyttet til sjukehuset i Molde.

Som følge av at røntgentilbudet ble lagt ned, ble det også fra helseforetaket vurdert som ikke naturlig å opprettholde tilbudet om ortopedisk poliklinikk. Dette tilbudet ble derfor avsluttet samtidig med røntgentilbudet.

Tilbudet om blodtapping ble avsluttet 29. mai.

På bakgrunn av behov og nasjonale føringer om hørselssentraler i distriktene, opprettholdes hørselssentralen, som har vært i drift helt siden 2002 på Sunndalsøra.

Nye tilbud?

Døra står imidlertid på gløtt for nye tilbud ved Sunndal DMS. Ei arbeidsgruppe er nedsatt, der blant andre helsesjef Bæverfjord og leder for Sunndal DMS, Peggy Ranheim, har plass. Arbeidsgruppa skal ha sitt første møte nå i høst. Det skisseres allerede flere mulige samarbeidsprosjekt: Etablering av lysbehandling for pasienter med hudlidelser. Digitale undersøkelsesrom. Å utvikle og ta i bruk kompetanse lokalt – som ledd i oppfølging av pasienter med kroniske lidelser og forebygging av sjukdomsutvikling, for eksempel sjukepleier med videreutdanning innen avansert klinisk sjukepleie. Samt at Sunndal DMS kan fungere som knutepunkt i lokal videreutvikling av pakkeforløp for psykisk helse og rus.

– Det er ønskelig å videreutvikle Sunndal DMS fra å være en satellitt for Helse Møre og Romsdal, til å bruke lokale ressurser og kompetanse til å være et knutepunkt mellom kommune og spesialisthelsetjeneste, skriver Bæverfjord i saksframlegget til OO-utvalgets møte onsdag.