Og ute på verandaen sitter verten i god ro sammen med gjesten Ralf Olsen fra Molde. Ikke lenge etter kommer naboen Sverre Egil Bæverfjord innom. Han bor i Settemsdal og stikker innom for en prat. Kanskje er det roen og freden gjestene setter mest pris på. For de kommer igjen og igjen, år etter år.

– Jeg ser det når de kommer gående langs veien. De rusler så rolige framover etter kort tid her, sier verten. Så heter da også veien «Lyckliga Gatan».

Småøyan Camping ble oppstartet i 1963. Da var det bestyreren på Samvirkelaget, Asbjørn Wæge, som fikk satt opp de første hyttene og sanitæranlegg. Siden har campingen hatt flere eiere. Nå er det cirka 40 faste campingvogner her. Åtte hytter er leid ut for hele sesongen, og åtte – ni hytter blir leid ut etter hvert. Emil Roger Øyen driver for tredje året.

– I sommer har det vært veldig bra. Det har vært en betydelig økning hvert år siden jeg overtok, sier han.

Plassen er egentlig stengt om vinteren. Men den blir brøytet. For det er noen som bruker campingvognene jevnt hele året. Når snøen er borte, starter sesongen. På grunn av døgnutleie er vaskehjelp tilsatt. Selv om de fleste vasker etter seg, må det alltid sjekkes at alt er rent og i orden.

Når det gjelder vedlikehold, så hjelper gjester til. De stiller rett og slett opp på dugnad. Nå har eieren gående et prosjekt med platting foran resepsjonen.

– Gjestene er så flinke. Noen er snekkere, andre er murere. Mange fagfolk gjør en kjempeinnsats, sier Øyen.

Ralf Olsen fra Molde har bobil stående her. I flere år har han reist rundt i Norge, Sverige, Finland, ja hele Europa. Nå har han slått seg til ro her for andre året på rad.

– Jeg trives på grunn av fine omgivelser og trivelige folk. Dette er en fin plass å være på. Jeg kjenner til plassen fra før, men da var jeg bare på korte opphold.

Miljøet på plassen er internasjonalt. Antallet bobiler er økende. For de fleste stanser for å overnatte på campingplasser. Bobiler fra både Sverige, Tyskland, Nederland, Italia og Frankrike har vært innom, ja fra hele Europa.

Mange med motorsykler stopper også. Er været godt, ligger de i telt, men om det regner, er hyttene gode å ha. Her om dagen kom tre voksne menn fra Drammen innom. De kjørte gamle mopeder, fra 1968. Med seg hadde de gammeldagse margarinkasser for å ha bagasje i. De kom utstyrt med gamle hjelmer og frakker. Hit kom de fra Tyldal, og videre skulle de sørover om Molde og Ålesund.

Også sykkelturister kommer innom. To damer fra Tyskland var på tur fra Stavanger til Nordkapp. De regnet med å bruke halvannen måned på turen.

På plassen står en veteranlastebil, en Chevrolet 1965. Den har eieren kjøpt. Nå skal den pusses opp.

– Den er kjørbar og jeg skal bruke den til å hente forskjellige varer for eksempel fra Trondheim. Den har stort lasteplan og rommer mye. Jeg skal også kjøre sand og grus. Men først må jeg pusse den opp, sveise rust og lakkere den. Jeg skal ha den til eget bruk, sier eieren.

Beliggenheten til Småøyan Camping gjør at mange aktiviteter blir naturlige. Elva renner forbi, og sjøen er nær. Fisking er svært populært. Eieren leier ut tre båter. Når så fisken biter, er det populært. Her drar de i land både torsk, ørret, sei, brosme, sjøørret og laks. En tysk familie kom innom for to netter, men nå har de leid for to nye. Ungene storkoser seg med fisking, og familien sier at de kommer tilbake neste år.

Bading i elva er populært. Da hopper barna fra plenkanten ved resepsjonsbygget. Med den fine sommeren har vannet vært behagelig. På plassen er det også trampoline og ei stor hoppepute som er mye i bruk.

Campingen driver også gatekjøkken. De selger gatekjøkkenmat, is og drikke som gir gjestene gode muligheter til å kose seg.

Mange gjester med opphold år etter år beviser at plassen er god å bo på. Her er en fra Aurskog Høland som har rekord med 54 sammenhengende år. Han var her første gang fire år gammel med sine besteforeldre. Og Hans fra Tyskland har vært her i 44 år. Nå er han selv 78 år.

– Svært mange har lang fartstid her, fastslår en fornøyd eier Emil Roger Øyen.