Inviterer til åpent møte i Surnadal kulturhus:

Vil samle revy- og teaterhistorien i bokform

I lang tid var Surnadal navlen for amatørteater i Norge. Nå har «gamle travere» lyst til å samle revy– og teaterhistorien i Surnadal i bokform. Førstkommende tirsdag inviterer de til åpent møte i kulturhuset, der de håper på mye folk og stor interesse. I motsatt fall skrinlegges bokplanene.
Nyheter

Revy- og teaterhistorien til amatørgruppa i Surnadal Bygdeungdomslag og Svarrabærje Teaterlag skal nå samles i bokform. I alle fall hvis det er interesse for det.

– Jeg, Styrkår (Brørs), Holger (Skei) og Jonse (Sættem) har snakket om dette et stort år, at vi burde fått samlet denne historien i en eller annen form slik at den bevares for ettertida. Og nå må vi komme i gang hvis det skal bli noe, for alderen jobber vel egentlig ikke for noen av oss, humrer Øyvind Holte.

Dette er imidlertid en stor jobb, så de er avhengige av å få med seg folk fra alle «tidsbolker». I den forbindelse inviterer de til åpent møte på kveldstid i Surnadal kulturhus førstkommende tirsdag.

– Da håper vi at mange kommer og vil være med oss å planlegge og dra i gang litt forskjellig. Historien starter i 1965, men vi vet ikke helt hvor den ender enda, sier Holte.

Siste forestilling med Svarrabærje Teaterlag var i fjor høst, med revyen «Mykkjy på fer».

Nesten alle plakatene gikk tapt

Det er altså historien helt fra starten i 1965 de nå vil samle, og både bilder, plakater, avisutklipp og liknende vil være interessant i den forbindelse.

– Det som er så synd er at så godt som alle plakater fra perioden 1965 til 1981 ble ødelagt under opprydding ei uværsnatt i 1981, da BU-landsstevnet ble arrangert i Surnadal, forteller Holte og Brørs.

Men det eksisterer flere plakater av nyere dato, og Holte viser fram en plakat fra oppsettingen «Trast i taklampa» i 1983.

– Det var Brit Biermann Eide som tegnet plakatene, omtrent fra dag én, forteller han.

Det er Styrkår Brørs som er tiltenkt selve forfatterrollen.

– På tross av alder og minne har jeg nå sagt ja til dette, men da under den forutsetning at jeg får stoffet lagt i hendene. Jeg har ikke energi til å drive med kildeundersøkelser og research, men hvis en dugnadsgjeng kan stå for både innhenting og systematisering, slik at jeg nesten får stoffet presentert år for år, da kan jeg prøve, sier Brørs.

Styrkår gikk i bresjen

Amatørgruppa i Surnadal Bygdeungdomslag satte opp sin første revy i 1965.

– Det var Styrkår som dro i gang dette da han kom tilbake til Surnadal fra lærerskolen, og det er i grunnen han som har dratt alt videre også. Det er han som har vært «krumtappen» i revy og teatermiljøet, fastslår Holte.

De ler litt begge to når de minnes hvordan den aller første revyen kom i gang. Øyvind forteller.

– Jo, vi var en gjeng som tilsynelatende litt tilfeldig ble bedt heim til Styrkår på kaffe. Og rundt kaffebordet ble vi enige om å sette opp «Arvebrevet», som far hans hadde skrevet. Det som var litt pussig var at rollelista hadde nøyaktig samme antallet som dem som var bedt til kaffe denne dagen, så han hadde nok en baktanke med dette kaffelaget høsten 1964, ler han. Styrkår kommenterer ikke den «anklagen», men mye tyder på at Øyvind kan ha rett i sine antakelser.

«Arvebrevet» var starten, og etter dette ble det oppsatt revy og skuespill annethvert år.

– Mer folk kom til etter hvert, og spesielt hevet Jørgen Gravvold kvaliteten da han kom inn i bildet i 1976, minnes de.

– Surnadal var selve navlen

1977 var et stort år. Da ble «Sommer i Tyrol» oppsatt, et skikkelig kjempeoppsett med totalt 96 involverte.

– Indre Nordmøre Symfoniorkester og Tordenskjold songlag var med, og Henning Sommerro var kapellmester. I tillegg til mange forestillinger i Surnadal, reiste vi både til Skatval, Fannrem, Aure, Sunndal og Tingvoll med «Sommer i Tyrol». Vi hadde elleve forestillinger totalt, forteller de.

– Vi avsluttet med å spille for Fylkestinget året etterpå, da de var i Surnadal, legger Brørs til.

De forteller videre at Surnadal den gang var selve navlen innen amatørteater i Norge.

– Våren etter «Sommer i Tyrol», i 1978, ble vi spurt om å representere Norge i en nordisk amatørteaterfestival i Reykjavik. Men av ulike årsaker fikk vi ikke til å stille der.

Sist på 80-tallet og utover dabbet revy- og teaterlivet litt av. Høsten 1997 ble Svarrabærje Teaterlag stiftet. Den første oppsettingen var «På væg igjen» i 1998, og siden har det vært en rekke forestillinger. Teaterlaget satte blant annet opp en nyere utgave av «Sommer i Tyrol» i 2007, også da med stor suksess.

Møtet blir avgjørende

Fram til 1975 gikk forestillingene på scena i Trudvang, og etter dette ved Nordmøre folkehøgskole. I 2002 ble Surnadal kulturhus åpnet, og en ny verden åpnet seg for teater- og revymiljøet i Surnadal.

Som alle skjønner og vet, ligger det mye verdifull og interessant historie her. Og for at boka skal bli en realitet trengs altså god respons og hjelp fra mange. Sjøl om de sitter på bilder, plakater, manus og liknende sjøl, er det interessant med mer, både av bilder og annet.

– Spesielt er vi interesserte i årsmøteprotokollene for BU. Disse er viktige, for her står alle forestillinger, antall folk som var med, og så videre. Vi sliter med å finne disse protokollene, men de ligger nok i en kasse på et loft ett eller annet sted, kanskje hos en tidligere formann, sekretær eller liknende, mener Holte.

Brørs og Holte understreker at «de store massene» skal med i et sånt prosjekt, ikke bare enkeltpersoner.

– Når det er sagt er det vanskelig å unngå at slike som Øyvind, Holger og Jonse med flere, får en del omtale i boka, smiler Brørs. – Og om boka skal krydres litt ekstra bør vi ha med en del historier og liknende. Og jeg mener vi bør være rause med å få med kjente viser og tekster, spesielt tenker jeg da på Jørgen Gravvold, legger han til.

Men boka avhenger altså av en ting; interesse.

– Møtet tirsdag kveld vil avgjøre om vi går videre med dette eller ikke.