Fant to døde kronhjorter:

Har lidd en grusom død

Lørdag ble det funnet to døde hjortebukker i Bøfjorden. De to dyrene var viklet sammen med tråd fra et strømgjerde og har lidd en langsom død.
Nyheter

Det var to store hjortebukker som ble funnet døde i Bøfjorden lørdag; den ene hadde 11 takker i geviret og den andre 12. Det var Geir Eggen i fallviltgruppa i Surnadal som tilfeldigvis fant dyrene.

– Jeg og hunden var på ettersøk etter et rådyr som ble påkjørt på nordsida av fjorden. Sporene svingte over vegen og ned mot sjøen, så det var helt nede i fjæresteinene jeg plutselig oppdaget de to hjortene, forteller han.

Og det var et svært trist syn som møtte ham. Gevirene på de to hjortene var viklet sammen med tråd fra et strømgjerde.

– Den ene skrotten var hel enda, mens den andre var delvis åpen, så den første bukken har nok dødd en stund før den andre også måtte gi tapt, tror Eggen.

– Hendelsesforløpet er nok at den ene først har viklet tråden inn i geviret sitt. Så kom brunsttida, med slåssing og det som følger med, og dermed har vel de to bukkene viklet seg sammen under en kamp mellom disse to, mener han.

Dyrene har følgelig ikke fått i seg vått eller tørt etter at de viklet seg sammen, så døden har nok ikke kommet raskt. Han synes naturligvis dette er temmelig meningsløst.

– Ja, det er jo bare tragisk. To store, flotte – og i utgangspunktet friske dyr med gode gener. Det er bare trist at det skal ende slik, det er ikke annet å si.

– Dette bør i alle fall være en skikkelig påminnelse til alle gardbrukere om at de må rydde unna sånne ting, og ikke la det ligge og slenge rundt omkring, sier han.

Skogbrukssjef Tore Gjul i Surnadal kommune påpeker også viktigheten av dette.

– Det er viktig at slik strømtråd, rundballetau og plast, med mer, blir ryddet bort, for å unngå slike situasjoner. Dette er en trasig skjebne, fastslår han.

Alt fallvilt over to år skal det sendes inn prøver av, med tanke på CWD (skrantesyke) så dette er nå gjort.

For øvrig ble ikke det påkjørte rådyret funnet.

– Det var verken hår eller blod å finne, så dyret har nok sluppet med skrekken denne gangen, mener Eggen.

Les også: – Feil å klandre bøndene (+)