NM i kettlebell på heimebane i helga:

– Skal ta gull i arrangement!

I helga braker det løs i Sunndal sportshall. Femti utøvere skal gi jernet i NM i kettlebell. Kan hende blir det også satt ny verdensrekord. Det loves høy underholdningsverdi. – Kom og se på!, oppfordrer styret i Lockout Kettlebell Club.

– Kom og se på: Det er i sportshallen det skjer i helga. Lockout Kettlebell Club inviterer til NM på heimebane. 13 lokale utøvere deltar i konkurransen. Det loves høy underholdningsverdi. – I Sunndal har nok de fleste etter hvert hørt om kettlebell. Likevel er det de færreste som vet hva det faktisk er. Nå kan de komme og se, og samtidig støtte opp de lokale deltakerne, sier Stig Oldervik. Her med resten av styret, Grete Røen, Britt Iren Bæverfjord, Carina Hansen og Anne Grete Rød. Kjetil Storås var ikke til stede da bildet ble tatt. Bak er flere ivrige kettlebell-utøvere – som er spente før helga! 

Nyheter

Han pleier ikke å være så opptatt av medaljene, Stig Oldervik. Primus motor for kettlebellsporten i Sunndal, tidligere NM- og VM-deltaker med imponerende resultater å vise til. I kettlebell handler det nemlig mest om kampen mot seg sjøl. Både mentalt og fysisk. Å stå tida ut. Ikke gi seg, sjøl når det gjør skikkelig vondt. Medaljene er bare en bonus, har han understreket. Men i helga vil han ta gull. I arrangement.

– Dette skal bli det beste kettlebell-NM noensinne!

Styret i klubben forsikrer at alt er i rute. Mye arbeid og omtanke er lagt i både stort og smått. Lite er overlatt til tilfeldighetene. Som medaljene; helt unike for mesterskapet. Laget av forprøver og støpeprøver i aluminium. Diplomene er det barna i SFO ved Tredal skole som har tegnet. Seierspallen er snekret av Kjetil Storås. T-skjorter med støttespillere i det lokale næringslivet er klare.

– Vi har hatt et ønske om å gjøre dette mesterskapet til vårt. Og nå håper og tror vi at deltakerne skal føle seg godt ivaretatt. Vi gleder oss!, sier styret.

13 lokale utøvere

Det hele starter lørdag med åpningsseremoni klokka 09.45. "Kongen" i Johan Øiestads skikkelse kommer for å kaste glans over arrangementet, før selve mesterskapet starter. Deretter går det slag i slag. Hvert kvarter begynner en ny runde med løfting, helt fram til klokka 15.

Femti deltakere fra Trondheim og sørover er klare for mesterskapet. Den yngste er i tenåra, den eldste er 70 pluss. 13 av deltakerne er fra klubbens egne rekker. Det gror godt i Lockout.

– Det er flest påmeldte fra Sunndal og Heimdal. Slik var det i NM i fjor, og slik blir det i NM i år, forteller Oldervik.

Kulene som løftes er fra 1 x 12 kilo til 2 x 32 kilo. Det vil være mulig for publikum å følge med på klokka som teller ned og samtidig registrerer antall repetisjoner for hver deltaker på egne tavler. Sjøl om en ikke kjenner sporten fra før, er underholdningsverdien høy, lover Oldervik.

– I Sunndal har nok de fleste etter hvert hørt om kettlebell. Likevel er det de færreste som vet hva det faktisk er. Nå kan de komme og se, og samtidig støtte opp de lokale deltakerne, sier han.

– Det er brutalt mens det står på. Og spennende å følge med på, legger Grete Røen til.

– Vi skal i alle fall gi alt. Og mer til!, lover Anne Grete Rød.

– Det er jo heimebane!, nikker Røen.

– Og det skumleste publikummet som finnes: Kjentfolk!, ler Oldervik.

På spørsmål om hvilke sportslige forventninger de har på egne vegne i mesterskapet, understrekes det at den største seieren er å klare å gjennomføre. Å stå de ti minuttene, tida ut.

– Men sjølsagt hadde det vært artig med persing. Litt konkurranseinstinkt har vi jo, smiler Røen.

Debuterer

Flere av utøverne som stiller fra Sunndal, er debutanter. Ikke bare i NM; også i konkurransesammenheng. Det er med skrekkblandet fryd de teller ned til arrangementet. Blant dem er Britt Iren Bæverfjord.

– Jeg er kjempenervøs!, medgir hun.

– Jeg angrer ikke på at jeg meldte meg på, det er bra å utfordre seg sjøl og gå litt utenfor egen komfortsone. Men jeg er spent. Sover lite. Tuller bort ting..., forteller hun og ler.

– Britt er "bjønnasterk"!, forsikrer Carina Hansen og de andre. Iler til og støtter opp. Miljøet er lite, og det er tett. Latteren sitter løst.

– Stemninga er topp!, forsikrer styret. Sjøl om det har vært travle dager for alle den siste tida. Treninger tre ganger i uka, som vanlig. I tillegg all planlegging og alle gjøremål som følger med et stort arrangement.

To dager

Så snart konkurransen er avsluttet lørdag, blir det medaljeutdeling i sportshallen. Seinere på kvelden inviteres deltakerne til bankettmiddag på kulturhuset.

Søndag fortsetter mesterskapet med to timer med løfting i sportshallen, fra klokka 10 til 12. Ei av dem som kjemper helt i toppen i sporten på verdensbasis, Beate Kårstad Støfring fra Førde, kommer, og skal forsøke seg på å sette ny verdensrekord i biatlon.

– Hun kommer rett fra VM med gullet rundt halsen, sier Oldervik.

Det er gratis inngang i sportshallen i helga, og mulig å kjøpe både kaffe, kaker, sambosa og vafler med graut. Publikum følger konkurransen nede på gulvnivået. Det skal settes ut stoler, forteller styret.

– Vi håper på minst tusen besøkende!

PS! På grunn av allergi, er det et sterkt ønske fra arrangøren at alle som tar turen til sportshallen i helga, lar peanøttene bli igjen heime.