«Bunadsgeriljaen» markerer i Sunndal

Samles ved Fjordparken fredag ettermiddag.

Markerte i Kristiansund: Med bunader og rødt hjerte for Nordmøre. Dronefoto: Per Kvalvik.  Foto: Privat

Nyheter

«Bunadsgeriljaen» har markert seg med sin motstand mot raseringen av helsetilbudet på Nordmøre etter vedtaket om å legge ned fødeavdelinga ved Kristiansund sjukehus og fra juli sende alle fødende til Molde – flere år før et eventuelt nytt sjukehus på Hjelset står klart til bruk. Det startet med at Anja Cecilie Solvik tok på seg bunaden for å protestere mot nedleggelsen. Onsdag samlet mer enn fire hundre bunadskledde personer seg på Bjønnahaugen i byen. Solvik har anslått at minst 25 forskjellige bunader fra hele landet var på se, i tillegg til noen med andre drakter.

– Folk er glødende engasjert. Sjukehuset har blitt rasert bit for bit i ti år, og da fødeavdelinga skulle bli lagt ned gikk lufta litt ut av folk, sa hun nylig til VG.

Nå sprer markeringa seg – og fredag er turen kommet til Sunndal. Arrangørene planlegger markering ved Fjordparken fredag klokka 17.

– Ta på deg bunaden, festdrakten, din lands nasjonaldrakt eller finstasen og møt opp, skriver initiativtakerne. Det er meldt vakkert vær, men kaldt, så kle dere godt, er oppfordringen.

Bunadsgeriljaen har i skrivende stund 8165 medlemmer på Facebook. En rekke kvinner har delt sine historier og erfaringer fra fødsler og opphold ved fødeavdelinga ved sjukehuset i Kristiansund.