Bunadsgeriljaen markerte på Sunndalsøra:

– Vi gir oss aldri!

Engasjementet var stort på bunadsgeriljaens markering på Sunndalsøra fredag ettermiddag.
Nyheter

– Fordi jeg er nordmøring!

Heidi Engesvik Gjerde var den som tok initiativet til den lokale markeringa. Slik svarte hun på spørsmålet om hvorfor.

– Et lite pusterom

– I går fikk vi et bevis på at det nytter å protestere, sier hun, med henvisning til meldinga som kom torsdag om at administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Espen Remme, vil foreslå å utsette sammenslåinga av fødeavdelingene i Kristiansund og Molde. Dette i lys av situasjonen og debatten som har utviklet seg i etterkant av styrevedtaket 27. mars.

– Det har utviklet seg en svært krevende situasjon etter at vedtaket ble gjort. Vi er helt avhengige av våre ansatte og et godt samarbeid med kommunene, sa Remme. En rekke nordmørskommuner har sagt opp eller er i ferd med å si opp avtalene med helseforetaket.

– Vi har fått et lite pusterom, sa Gjerde, men la til at en ikke vet hvor lang utsettelsen blir.

Mange historier

Lille Embla Vaage (15 måneder) var blant de yngste som deltok på markeringa. Født i Kristiansund. Mamma Tuva Vaage Brådalen sier hun mener det er ille hvis fødeavdelinga i nordmørsbyen blir lagt ned.

– Jeg ble veldig godt tatt vare på, har bare positive erfaringer derfra, sier hun. Som del av vokalgruppa Røyst sang hun også på markeringen ved Fjordparken fredag.

– Ingen kampsanger, men vi er alle imot nedlegging, nikker Ingeborg Singsdal, Anne Berit Jordal og Ingrid Sandvik.

Aller yngst var bare to og en halv måned gammel. Bjørn var med storesøster Sonja (4) og mamma Kristin Megård.

– Jeg tror ikke jeg hadde overlevd svangerskapene mine uten fødeavdelinga i Kristiansund, sier Kristin.

Mens Sonja ble født i Molde, kom lille Bjørn til verden i Ålesund.

– Men jeg hadde all oppfølging i begge svangerskapene mine i Kristiansund. Bjørn hadde nok vært født altfor tidlig hvis det ikke hadde vært for den hjelpa jeg fikk da fødselen begynte allerede i uke 29, sier hun.

– Begge svangerskapene mine var likedan, legger hun til, og roser den oppfølgingen hun fikk i Kristiansund.

Også andre av de frammøtte kvinnene delte egne historier og erfaringer fra fødeavdelinga i byen. Det er det også mange som har valgt å gjøre på Bunadsgeriljaens Facebook-side, som fredag ettermiddag hadde 9230 medlemmer.

Det startet med at Anja Cecilie Solvik tok på seg bunaden for å protestere mot nedleggelsen. Onsdag samlet mer enn fire hundre bunadskledde personer seg på Bjønnahaugen i byen. Også andre steder har det vært markeringer.

– Gir oss aldri

Det var en god del bunadskledde å se også blant de frammøtte i Fjordparken fredag. Imidlertid spilte nok det fine været og at det er en av de store utfartsdagene i påska inn på frammøtet.

– Jeg er veldig glad for at folk møtte fram, sier Gjerde, i ferd med å ta fram bannere som taler sitt helt tydelige språk.

"Leve føden!"

"Vi gir oss aldri!"