Lørdag 27. april braker det løs med Sildballfestival igjen der flere hundre sildballsultne strømmer til Rindal.
I hovedrollen er som vanlig sildballen med stor buffé i Rindalshuset der tusener av ball – behørig tilberedt av Bente Svinsås og medhjelpere ved Rindal helsetun – blir fortært.
Tidligere år har vi også hatt foredrag og ymse underholdning, men festivalen er i stadig endring med nye aktiviteter på plakaten.
Nytt av året er sildballmarkedet – som ikke skal konkurrere med Sildballfestivalen i å selge sildball – nei, i handelen blir lokal mat, kunst og håndverk.
Markedet finner du i tilknytning til «Skråplanet» – altså amfiet mellom Øvre Dalen og 3 Venner i underetasjen på El-Co-bygget.
Utstillere og selgere som så langt har meldt sin ankomst er: Gardsbakeriet Hæmstelt, Apriliadamens Fotogalleri, Bestemorsøm, Dialektplakat, Inga Dalsegg, Dalalåven Atelier som også har med Anne Dalsegg sine kreative strikkasokker, Brukt og Bakels, Storkvikne Gård og Trollheimen barnekjelker og hagemøbler.
Og i år som i fjor inviterer iTrollheimen til «Afterbaill» i samme område.
Akkurat hvordan konkurransen er lagt opp, har vi ikke fått rede på, og en må nok belage seg på en konkurranse som passer for årstida. I fjor var truging del av konkurransen, men snøforholdene avgjør om det blir mulig i år.
Det viktigste med Afterbaill er at alle kan delta uansett ferdigheter og bekledning – en trenger med andre ord ikke kle seg for å overnatte ute.
Deltakelse krever påmelding i god tid før start, slik at arrangørene vet hvor mange deltakere de har å forholde seg til.
Det er mulig vi blir hengt for å røpe en av aktivitetene her, men tidligere i vår dumpet vi borti prøveskyting av en sprettert som skulle være del av Afterbaill-løypa.
Etter Afterbaill inviteres hele bygda til Sildballpub i 3 Venner – med quiz. Her er det en fordel med gode allmennkunnskaper og ikke bare et smalt tema om sildball og tilberedning.
Så blir det spennende om vi får ny rekord med antall sildballetere i Rindalshuset.