Friluftsliv i Norge - en miljøversting:

– Naturen har nærmest blitt et moteshow - og stiene en catwalk

Nordmenn bruker årlig rundt 15 milliarder kroner på sportsutstyr.

I dag bruker nordmenn 15 milliarder i året på sportsutstyr og reiser ofte for å få ulike friluftsopplevelser. Dette gjør friluftslivet til en miljøversting. Friluftslivet kan imidlertid enkelt gjøres både kortreist og mer miljøvennlig. Illustrasjonsbilde/arkivbilde.  Foto: Elin Høstmark

Nyheter

Mange reiser verden rundt med fly for å få spektakulære friluftsopplevelser. Samtidig ligger Norge også på verdenstoppen i forbruk av utstyr.

Dette gjør friluftslivet til en miljøversting. Det er NRK som skriver om dette.

– Naturen har nærmest blitt et moteshow, og stiene en catwalk, sier Per Ingvar Haukeland til NRK. Han er seniorforsker på institutt for friluftsliv ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), og holdt sist uke foredrag om dette temaet på en internasjonal konferanse om sport og miljø (EASS) i Bø i Telemark.

Her viser han blant annet til Vestlandsforskning, som konkluderer med at friluftsliv nå er det tredje verste du kan gjøre på fritiden med tanke på miljøet. Det verste er feriereiser og flyreiser for å besøke venner og familie.

– Vi kaller det bærekraftparadokset, sier Haukeland.

Nordmenn bruker rundt 15 milliarder kroner i året på sportsutstyr.

– Dette, sammen med all reisingen til Alpene for å stå på ski, surfeområder eller besøk til de siste isbreene bidrar faktisk til videre global oppvarming og at isbreene smelter. Det er et paradoks.

Videre mener Haukeland at man heller bør vurdere kortreiste naturopplevelser, samt å reparere det utstyret man allerede har i stedet for å kjøpe nytt.

- Naturen bryr seg lite om hva slags klær du har på deg i fjellet, poengterer han.

Les hele saken her