Solberg: - Vi kan ikke senke skuldrene

På dagens pressekonferanse sa statsminister Erna Solberg at de nye analysene gir grunnlag for forsiktig optimisme.

Statsminister Erna Solberg (H). Arkivbilde 

Nyheter

- Vi ser at smittekurven har flatet ut, og at smitteverntiltakene fungerer. I fellesskap har vi nådd målet om at hver syke i gjennomsnitt bare skal føre smitten videre til én person, sa Solberg, og viste til at tallet nå anslås til 0,7.

- Det er gledelig. Men dette er bare et øyeblikksbilde, sa Solberg.

- Jeg har et sterkt behov for å si at vi ikke kan senke skuldrene og tro at vi nå kan lene oss tilbake og bevege oss tilbake til hverdagen slik den var før. Vi er fortsatt langt fra halvspilt, hvis vi skal sammenligne dette med en fotballkamp. Men med godt lagspill har Norge klart å få kontroll på viruset.

Jobben nå er å beholde den kontrollen, fortsatte statsministeren. "Slå ned-strategien" fortsetter, men med justeringer i tiltakene. Blant annet legges det opp til en gradvis åpning for skoler og barnehager.


Skoler og barnehager åpner igjen

Gradvis åpning av barnehager, skoler, fagskoler, høyskoler og universiteter.


Solberg understreket at det er tre viktige nøkkelbegreper for det som nå skjer:

- De endringene vi nå skal gjøre, skal vi gjøre sammen, kontrollert og over tid.

Hun signaliserer testing av flere, hyppigere testing og at et system for raskere og mer effektiv isolasjon av de som er syke må på plass.