Bjørnsonfestivalen i Nesset 2. - 6. september:

Presenterer utdrag fra "Spelet om Mardøla"

Bjørnsonfestivalen imponerer med godt program både i Molde og Nesset. Publikum får blant annet oppleve et utdrag fra "Spelet om Mardøla" som Svein Sæter og Lars Ramsøy-Halle samarbeider om.

Forfatter: Publikum får se og høre utdrag fra teaterstykket "Spelet om Mardøla" fredag under Bjørnsonfestivalen. Svein Sæter har skrevet teksten.  Foto: Privat.

Nyheter

Årets Bjørnsonfestival kan by på litt av hvert også i Nesset der et nytt og spennende samarbeid mellom festivalen og Nesset Musikkfest er på beddingen.

Komponist: Lars Ramsøy-Halle skriver musikken til "Spelet om Mardøla" 

Utenrikspolitikk, krim, ungdomsforestilling og utdrag fra nytt musikkspel om Mardøla-aksjonen er blant det publikum får oppleve. Samarbeidet mellom gode festivalen og Nesset Musikkfest har oppstått som en følge av koronakrisen.

-Det ble en lang vår før avgjørelsen om å gjennomføre årets festival kunne tas, men nå blir det en flott litteraturfest både i Molde og i Nesset. Artig er det at Nesset Musikkfest blir med på laget slik at vi sammen kan få presentere et stort program som inkluderer både litteratur og musikk. Vi har invitert til samarbeid med en god festivalkollega som dessverre ikke kunne gjennomføre sin musikkfest som planlagt i sommer. Vi har alltid både litteratur og musikk på programmet, og det er ekstra artig at vi i år kan samarbeide med Nesset Musikkfest om to av arrangementene, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin.

- Lars Petter Bjerkeset sa ja umiddelbart da vi tok kontakt, og vi gleder oss til å gjøre dette sammen i år.

Lars Petter Bjerkeset viser til at de to festivalene har samme generalsponsor i Romsdalsbanken.

- Vi vil gjerne gi noe tilbake både til publikum og til dem som støtter opp økonomisk også i dette spesielle året. Samarbeidet blir både praktisk og økonomisk, og dette blir veldig kjekt, , sier Bjerkeset.

Samarbeider: Nesset Musikkfest med Lars Petter Bjerkeset i spissen samarbeider om to arrangement under årets Bjørnsonfestival.   Foto: Sigmund Tjelle

Åpning i Nessethallen

Bjørnsonfestivalen tjuvstarter allerede onsdag 2. september på Nesset Prestegard med krimarrangementet «I gode og onde dager». De nye stjernene i norsk krim, Ruth Lillegraven og Helene Flood, har hatt stor suksess både hos kritikerne og publikum, og festivalen er glade for at den nye generasjonen norske krimforfattere tar turen.

Det blir stor åpningsforestilling torsdag 3 september i Nessethallen der elever fra ungdomsskolene i Nesset deltar sammen med profesjonelle hiphoputøvere. De skal øve inn forestillingen «STRAM LINE» på tre dager, og vise resultatet for de 200 som får plass med dagens koronaregler.

Rapartist André Hadland, danser og koreograf Huyen Huynh og DJ Sebastian Emes har laget forestillingen som handler om å bestemme selv, å våge å ta valg og om å stå for egne meninger. Dette er en kombinasjon av tekster, musikk og dans som til sammen skaper et rått uttrykk med ungdommene i sentrum.

Lahlum kommer

Fredag 4. september vil forfatter og historiker Hans Olav Lahlum holde foredrag om sin siste utgivelse «Trump, Biden og slaget om USA». Det blir et utrolig spennende presidentvalg i november, og Lahlum gir oss sin ferskeste analyse av hva USA kan vente seg utover høsten.

Fredagskvelden avrundes med rykende ferske musikalske smakebiter fra den kommende forestillingen «Spelet om Mardøla».

- Forfatter Svein Sæter skriver nå på manus basert på Mardøla-aksjonen som fant sted for 50 år siden, og sammen med musikerne Karianna Sommerro, Øystein Sandbukt og Sondre Meisfjord presenterer han utdrag av historiene og musikken som skal følge dem. Komponist er Lars Ramsøy-Halle, kjent blant annet som komponist av musikken til Lady Arbutnott-spelet. «Spelet om Mardøla» er ett av to samarbeidsarrangement med Nesset Musikkfest.

Lørdag 5. september blir det Litteraturgudstjeneste på Prestegarden med nyskrevne tekster av Endre Ruset og der blant annet biskop Ingeborg Midttømme deltar.

Tidligere biskop Per Arne Dahl holder foredrag om sin siste bok «Sårbarhetens kraft» etter gudstjenesten. Det blir ingen ferjecruise i år, og festivalen avsluttes søndag 6. september med kveldskonsert og nok et samarbeid med Nesset Musikkfest i Nesset kirke:

-Her blir det en stormønstring av både forfattere og musikere fra fylket som skal presentere et konsept de har kalt «Brev fra havet». Endre Ruset og Arild Hammerø har samarbeidet i 15 år, og nå tar de med seg forfatter Joakim Kjørsvik, sangerne Halvard Djupvik og Stephanie Lippert Djupvik og musikerne Marius Simonsen og Morten Kvam til en storslagen konsertforestilling, forteller Johild Kosberg Bredin.

Billettene til arrangementene er i salg fra lørdag 4.7 på Bjørnsonfestivalens nettsider, med unntak av åpningsforestillingen som blir lagt ut i løpet av neste uke. Det er restriksjoner på antall publikumere. På prestegarden er det de 70 første som kjøper billett som får komme inn. I kirka er det plass til 135 personer.

- Få med at vi er veldig glade for våre lokale støttespillere som stiller opp år etter år. Uten dem ville det vært umulig å arrangere festival.