Det er barnemagasinet BAM i samarbeid med Libero som årlig deler ut en slik pris. Gravide og nybakte foreldre kan hvert år sende inn sin historie, der de kan fortelle om sine sterke og uforglemmelige møter med jordmoren sin. Disse historiene ligger til grunn for kåringen.

Nå har de for 16. gang kåret Årets jordmor, som denne gang altså ble kommunejordmor Wenche Evensen Berg i Surnadal.

Det er BAM-leserne som sender inn forslag til hvilken jordmor som fortjener en slik pris, og ikke minst hvorfor. Denne gangen var rundt 60 jordmødre fra hele landet foreslått, men Wenche fikk til slutt den høythengende utmerkelsen etter at elleve storfornøyde småbarnsmødre i Surnadal gikk sammen og skrev et svært så overbevisende nominasjonsbrev.

Der skrev de om sine egne opplevelser med jordmora gjennom sine respektive svangerskap og hvor mye hun betyr. Det var nettopp innholdet i dette nominasjonsbrevet som førte til at prisen tilfalt den svært populære jordmora i Surnadal.

Presentert på TV 2

Årets jordmor 2014 ble presentert på God morgen Norge i TV 2 torsdag morgen klokken 07.45. Før den tid fikk derfor pressen forbud mot å offentliggjøre gladsaken, sjøl om den ellers spredte seg som ild i tørt gress på Facebook utover onsdagskvelden.

Både gjennom nominasjonsbrevet og kommentarer på Facebook og andre steder er det i alle fall veldig tydelig at svært mange setter umåtelig stor pris på jordmora og jobben hun gjør. Og kanskje aller viktigst; måten hun gjør jobben sin på.

Sjøl mottok Wenche den glade nyheten for snart to uker siden, men har ikke hatt lov til å kringkaste det før nå.

Onsdag reiste hun til Oslo for å motta prisen, sammen med en av de elleve mødrene som nominerte henne; Marit Granhus Langli, samt Marits lille datter, Ane Othelie. Både Marit og de andre som nominerte henne, er minst like glade som prisvinneren sjøl.

-Etter at Driva skrev om nominasjonen er det veldig mange som har uttrykt stor glede over dette. Alle som kommer ut av kontoret hennes har med seg kun positive opplevelser. Nå er vi superglade hele gjengen, for Wenche har betydd veldig mye for veldig mange og fortjener virkelig dette, fastslår Marit.

-Helt uvirkelig

Etter prisutdeling og en bedre middag på Aker brygge sitter den glade prisvinneren på hotellrommet sitt når Driva ringer.

-Dette er veldig stort for meg og helt uvirkelig! Jeg er kjempeglad så klart, det henger veldig høyt for en jordmor å få denne prisen. Det har ikke gått helt opp for meg enda, sier den takknemlige jordmora, som naturlig nok er lettere overveldet.

Verdsetter rosen

I tillegg til diplom, heder og ære, består prisen i et reisegavekort på 10 000 kroner, en stor blomsteroppsats og en jordmor-roman. Ellers er tittelen Årets jordmor 2014 til odel og eie, og vil for alltid være et synlig bevis på hvor mye hun betyr.

-Jeg fikk også gratulasjoner og en fin figur til å pynte kontoret med av Jordmorforbundet NSF, noe som også kommer svært godt med, ler hun.

Sjøl om hun setter umåtelig stor pris på alt dette, er det likevel selve nominasjonsbrevet hun setter aller mest pris på.

-De er så utrolig dyktige disse damene, og det er alle de fine historiene og omtalene som de har skrevet i nominasjonsbrevet jeg setter aller mest pris på, så all ros til dem! Surnadal kommune fortjener også ros, som har en jordmor i 100 prosent stilling, slik at jeg kan lytte til dem og følge dem opp slik som jeg bør og som de fortjener, sier hun.

Gir trygghet

Hun understreker at tilgjengelighet og kontinuitet er veldig viktig, fordi det fører til trygghet for de som skal føde.

-Med tilgjengelighet mener jeg altså at jeg kan være der for dem og har tid til å høre på hva de har å si og hvordan de har det, og at det er kontinuitet til å følge dem opp hele barselstida, forteller den populære jordmora.

I forhold til trygghet trekker hun også fram følgetjenesten.

-Følgetjenesten er veldig viktig når vi bor så langt unna sykehus, da vet de i alle fall at de får hjelp.

Hun avslutter samtalen med nok en gang å takke alle de som har bidratt til at hun nå fikk denne utmerkelsen.

-Jeg er så utrolig takknemlig for at de setter så stor pris på meg!

Les pressemeldinga fra Egmont Publishing her:

KOMMUNEJORDMOR I SURNADAL, WENCHE EVENSEN BERG, KÅRES TIL ÅRETS JORDMOR 2014

Magasinet BAM har i samarbeid med Libero for 16. gang kåret Årets jordmor. Engasjerte lesere sender inn forslag der de nominerer en jordmor som har betydd mye for dem.  Denne gangen er det elleve kvinner fra Surnadal som har nominert kommunejordmor Wenche Evensen Berg for hennes innsats for lokal fødselsomsorg.

Med både ambulansefødsler og hjemmefødsler som en del av hverdagen er jobben hennes ingen spøk. Nærmeste fødeavdeling er på St. Olavs hospital i Trondheim 12 mil unna. Det sier seg selv at Evensen Berg er en jordmor som må være forberedt på det meste i sitt arbeid i lokalmiljøet.

Årets kåring setter fokus på svangerskapsoppfølging i distriktene og hvor viktig et enkeltmenneske kan bli for et lokalsamfunn, i takt med en stadig sterkere sentralisering av fødetilbudet i Norge. En faglig dyktig og brennende engasjert jordmor har hatt alt å si for at gravide og fødende i Surnadal kommune har blitt sett og fulgt opp på en trygg måte.

–Med to timer i bil til fødeavdelinga er vi helt avhengige av en jordmor som klarer å berolige oss. Vi trenger ei som stiller opp dag og natt og som elsker jobben sin!

Prisen deles ut torsdag 26. februar 2015 i Oslo. Evensen Berg og en av mødrene kommer sammen med sin baby på 8 mnd til prisutdelingen.

Noen sitater fra kvinnene som nominerte Wenche Evensen Berg:

– Wenche er en særdeles varm, imøtekommende og omtenksom jordmor. Hun er kunnskapsrik, glødende engasjert og har et bankende hjerte for yrket sitt.  (Eva Stivold.)

– Wenche kan få en ambulansetur med 7 cm åpning til å føles som en lystig «roadtrip» med bestevenninna di. (Gunnhild V. Bøe)

– Jeg hadde et utrolig tungt svangerskap der jeg stort sett lå til sengs. Jeg tror at dersom jeg ikke hadde hatt Wenche å gå til, hadde jeg blitt deprimert. Hun fikk meg til å se forbi smertene og kvalmen og heller fokusere på det lille nurket i magen. (Vilde S. Skei)

–For meg var det timene med Wenche som gjorde at jeg kom meg gjennom svangerskapet oppreist. Det var stort å sende henne videomelding om at jenta var ute, og det var ufattelig godt å få svar om at vi kunne komme innom og hilse på så snart vi kom hjem. (Marit G. Langli)

Premien til Årets jordmor består av et reisestipend på kr 10.000. De som nominerer mottar ett års forbruk av Libero-bleier og et gavekort på kr 10.000 fra Barnas Hus.