Fra ingenting kom Miljøpartiet de grønne inn med en representant i kommunestyret i Surnadal ved valget mandag. Få hadde ventet at de skulle bli tunga på vektskåla i surnadalspolitikken. Men miljøpartistene rir på en grønn bølge og avgjør ordførerspørsmålet flere steder i landet også i store byer som Oslo og Bergen. I de to sistnevnte byene velger de grønne rødt. Rødgrønt er ikke en ukjent kombinasjon i norsk politikk, men få hadde trodd MDG skulle ta opp arven etter Sp. Særlig siden partiet regnet seg sjøl mer som en miljøbevegelse enn et parti på valgdebatten i Surnadal før valget.

– Vi er i ferd med å bli mer og mer ett parti. Det viser oppslutningen vi får i dette valget, sier medlem Kjell Gunnar Polden i MDG.

Økonomi og miljø er viktig for Miljøpartiet. De sier de støtter det partiet som lover å rydde opp i økonomien og som gir dem gjennomslag for miljøsaker som sykkelveger i kommunen. Det er Elin Vullum Kvande som er innvalgt i kommunestyret fra Miljøpartiet i Surnadal. Hun sykler hver dag mellom skole og jobb.

– Å få orden på økonomien er den viktigste saka for oss, sier Polden.

Økonomi viktig

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet ønsker å rette opp underskuddet på 20 millioner kroner kommunen sliter med. Ingen av partiene har noen god oppskrift på hvordan de skal få det til. Investeringsstopp og redusert sjukefravær er nevnt som to mulige innsparingstiltak. MDG lanserte på et valgmøte også å ta imot flere flyktninger og plassere dem på Stangvik aldersheim som de mener godt kan legges ned, for å tjene penger.

Tunga på vektskåla

Hva Senterpartiet og Arbeiderpartiet tenker om det er ikke kjent, men begge partiene er avhengig av støtte fra MDG for å få ordføreren de neste fire åra. Frp har valgt å støtte Arbeiderpartiet, mens KrF har valgt å støtte Senterpartiet. Dermed er MDG jokeren.

– Vi samarbeider med dem som samarbeider med oss, sa ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) etter valgresultatet var klart.

– Velgerne har sagt at de ønsker et skifte, sa leder Nils Håvar Øyås i Surnadal Senterparti.

I rampelyset

For Senterpartiet gikk klart fram i valget, 5,4 prosentpoeng og Ap tilbake med 4,7. Sammen med Høyre blei Senterpartiet valgets vinner. Både Ap og Sp drev utstrakt forhandlingsvirksomhet tirsdag. Alle holdt kortene tett til brystet og MDG kalte inn til fotoseanse før de skulle ha møte og avgjøre hvem som blir ordfører i Surnadal de neste fire åra. Sjelden har noen hatt rampelyset så til de grader på seg. Og partiet trivdes i situasjonen.

– Er det noen dag det går å stille krav som man vil ha innfridd, så er det på en dag som dette, sa Kjell Gunnar Polden.

Partiet lovte en avklaring klokka 17.00. Nytt tidspunkt er tidligst klokka 18.00. Ennå drar det ut. MDG forhandler fortsatt. En pressekonferanse er ventet når MDG har bestemt seg.