Ordfører i Nesset kommune, Rolf J. Hurlen understreket i formannskapsmøte torsdag at det ikke er gagn i å overse en reform.

– Det skal komme en kommunereform. I 2017 skal beslutningen tas, og i 2019–2020 skal reformen gjennomføres. Det er mange måter å gjennomføre den på. Det nytter ikke å stritte imot. Vi må ha med oss folket. Bygdemøter kan være beste måten å få fram diskusjoner på, sa han. Hurlen vil utfordre Ungdommens kommunestyre.

– Vi trenger tida framover for å finne ut av dette og finne ut hvordan vi skal organisere oss.

Unge mangler

Kari P.F. Øverås synes møte om kommunereformen på Bergtun tidligere var skuffende fordi de unge manglet.

– Vi må få med de unge. Jeg tror de er engasjerte, men de viser det ikke ved å komme på slike møter. UKS, som har ungdommer opp til 18 år, er en viktig talsgruppe, sa hun. Audhild Nauste mente også at det er viktig å få med unge.

– Det er ei utfordring å få dem med, derfor er det viktig å ha bygdemøter.

Følelser og fakta

Flere påpekte dette med følelser; at hvilken kommune man vil knytte seg til ofte handler om det.

– Hurlen er inne på et vesentlig punkt når det gjelder om vi skal slå oss sammen med Nordmøre og Romsdal. Blir vi en nordmørskommune eller en romsdalskommune, sa Audhild Nauste (Ap).

Rådmann Liv Husby sier fylkesmannen har fått i oppgave å sette i gang prosessene.

– Viktig at vi får alle fakta på plass, og ikke bare følelser, slo hun fast. Hun mener en spørreundersøkelse blant befolkningen kanskje er den beste måten å få fram folks meninger på. Hun viser videre til at sammenslåingen av Kristiansund og Frei blir trukket fram som eksempel på vellykket sammenslåing, der det har vært mye informasjon undervegs. Møtet om kommunereformen onsdag, med folk fra alle kommuner til stede, synes hun var bra.

– Møtet startet med at ungdomsrepresentanter åpnet. De ga beskjed om at de så gjerne vil delta og ønsker å bli tatt med. Ungdommene sa også at kommunegrenser ikke er viktige, men tilknytning til stedet og heimplassen er vesentlig.

Mellvin Steinsvoll (Ap) understreket at det er viktig å komme i kontakt med folket i Nesset og at kommunen tar initiativ til møter i samarbeid med bygdelag, med flere.

Lønnsomheten

Audhild Nauste (Ap) kommenterte at hvis det ble en spørreundersøkelse ville hun svare at Nesset fortsatt bør stå alene.

Hurlen opplyste at man får reformtilskudd; 25 millioner hvis kommunen går til Sunndal .

– Vi får beholde inntektsramma hvis vi har en storkommune, det er gulrota. Fisken i det er at den som ikke vil slå seg sammen med andre kanskje mister småkommunetilskuddet.

Hurlen viste til at man skisserer mulige bo- og arbeidsmarkedsregioner, der det skal være arbeidsplasser og rom for vekst.

– Det er utfordrende hvis vi tenker Sunndal, de har arbeidsplasser, mens vi er en pendlerkommune. Gjemnes blir for øvrig snakket om som en parteringskommune. Kommer vi på møte i Vistdal får vi kanskje vite at de vil til Rauma, mens resten av Nesset vil til Sunndal, kanskje det er en måte.

Audhild Nauste sa hun hadde pendlet til Molde i 25 år fra Vistdal. Kari P.F. Øverås mener det vil komplisere alt å dele kommunen.

– Det må være logikk i det som skjer, hvor arbeider folk og så videre. Mulighetene er mange, svarte Hurlen.

Sunndal og Nesset i møte

Mandag 6. oktober skal politikere og ordførere i Sunndal og Nesset møtes, og dit kommer både fylkesmann og andre.

– I samtale med ordføreren i Sunndal diskuterer vi hvordan vi skal komme oss videre, sier Hurlen.