Det er utstillingen Zombiestraction som denne gang har trukket de unge kunststudentene til distriktet. Etter å tidligere i år ha stilt ut både under Vårsøghelga og Øramartnan, er de sammen med Per Ellef Eltvedt, Kim Wimberg og Linn Gudem plukket ut til å stille ut bilder i Galleri Barbara hele oktober.

Utstillingen er kom i stand ved at Ole Magne Ansnes tok kontakt med Jon Arne Mogstad, som er professor ved Kunstakademiet i Trondheim, og surnadalingen var ikke sen om å takke ja. For utstillingserfaring er viktig for studentene, mener Mogstad.

- Jeg vil sitere min kollega Jan Groth: En utstillingsåpning er like viktig om den er på Dagali som på Guggenheim, New York! Selv om det kanskje ikke er så mange oppmøtte, tar vi det på alvor.

En annen som tar kunsten på alvor, er kultursjef Ole Magne Ansnes, som i sin velkomsttale påpekte at det er risikosport å drive med kultur.

- En vet aldri hvor mange som kommer. Men dette er en god måned å stille ut i kulturhuset, for det er mye bra som skjer, og mye folk innom oss, konkluderte han.

Og som seg hør og bør på en utstillingsåpning, vanket det litt musikalsk traktering. Kim Rønningen fikk æren av å åpne seansen med tre rolige låter på kassegitar og vokal. Rønningens store stemme er uttrykksfull og spenner over et vidt register. De rolige låtvalgene for åpningen satte en nedpå og ettertenksom stemning, som passet utmerket til anledningen.

Bildefaglærer ved Sunndal Kulturskole, Brit Polden Sande, fikk æren av å åpne utstillingen, noe hun tok som en stor ære.

- Jeg er en stor fan av Jon Arne Mogstad, ikke bare som kunstner, men han er jo surnadaling også, strålte hun, før hun konkluderte med at hun var kjempeimponert over utstillingen.

-Ikke minst over evnen til å formidle! Linn, som jobber med papir og former og gjennom det faktisk greier å formidle noe og skape dybde, i kontrast mot Amandas fargespekter, som er noe jeg tiltrekkes veldig av. Jeg gleder meg til å følge dere videre!

En liten vandring rundt i utstillingen, viser stor bredde i uttrykk og teknikker. Bildene spenner fra store, fargerike utrop til dusere fargetoner med like sterke uttrykk. Bildene er ulike, men viser alle et mot og en sikkerhet som lover godt i unge kunstnere. Men hvorfor navnet Zombiestraction?

- Jeg er veldig glad du spurte om akkurat det. Da må du snakke med Amanda! Å snakke med pressen er nemlig en del av oppdragelsen deres.

Jon Arne Mogstad geleider oss bestemt bort til en smilende, ung dame, som leende forklarer:

- Jeg jobber mye med zombier og science fiction, og i kunstkritikker blir begrepet zombie abstraction ofte brukt om at moderne kunst bare imiterer det som selger, heller enn å sprenge grensene og skape noe nytt. Maleriet er jo blitt erklært dødt så mange ganger, men hver gang det skjer, må kunstnere komme med noe nytt. Kunsten må leve videre!

Og ser en på bildene med denne forklaringen i bakhodet, trer det fram en ny dimensjon. En ser snev av det noe kjent, presentert med en ny snert eller på en annen måte. Tematikken er spennende og forlokkende.

Men hvordan er det å komme til Sunndalsøra for å stille ut?

- Det er veldig kult! Også er det nyttig å se folk og hvordan de reagerer på det vi har skapt, sier Amanda Trygg.

- Jon Arne er en av de professorene som fikser en del utstillinger for oss, men ellers må bare søke selv. Det er veldig motiverende å ha et punkt å jobbe imot, ikke bare arbeide i atelieret og akkumulere en stor base med bilder, skyter Eigil Forberg inn.

- Ja, også er det kjekt å sette opp verkene og se publikums reaksjoner. Det er da det liksom blir alvor, utdyper Amanda.

De to kunststudentene er glade for at det er mye folk innom utstillingen denne måneden. I desember er Jon Arne Mogstad tilbake med nye kunststudenter og nye bilder.

- Da lurer vi på å legge åpninga til første søndag i advent, når det skjer mye på huset fra før, sier kultursjefen, og får øyeblikkelig med seg Mogstad på planleggingen.

Utstillingen Zombiestraction blir i alle fall hengende ut oktober, med 34 spennende bilder som kan bli publikums til odel og eie. Kanskje er det mulighet for å gjøre et kupp signert en av morgendagens store stjerner?