Grunneiere i Surnadal er sterkt kritisk til innføring av den nye sameretten som skal sikre samenes rett til bruk av land og vann i områder der de bor. I Trollheimen er det tamreindrift på store deler ekspropriert grunn, der samene har beiterett. Største delen av det eksproprierte beiteområdet er i Surnadal kommune. Dette kan føre til at Surnadal kommune blir samisk område om Trollheimen blir en del av samerettsområdet. Blir det tilfelle vil alle utbygginger i Surnadal måtte godkjennes av Sametinget.

- Vi må jobbe for at tamreindrifta i Trollheimen fortsetter uten å være en del av samerettsområdet, sier grunneier Hugo Pedersen i Surnadal.

Historisk sett, sier grunneierne, er Trollheimen et villreinområde, der det har vært spredte tamreinflokker, men der det aldri har vært tillatt med tamreindrift før Trollheimsloven blei innført midt på 80-tallet. Dette blei gjort av storting og regjering etter at Høyesterett enstemmig i 1981 fastslo at samene ikke hadde beiterett for tamrein i Trollheimen. Etter at Trollheimsloven blei innført eksproprierte staten grunn for tamreinbeite i 60 år tatt fra Surnadal og Oppdal.

- Det er 30 år igjen med beiterett i Trollheimen, men hva som skjer etter det er uvisst. Men vi ønsker Trollheimen igjen skal bli et villreinområde, sier Pedersen.

Grunneierne Hugo Pedersen og Asbjørn Karlsen sier politikerne i Surnadal må være klar over de konsekvenser det vil ha for sjølråderetten i egen kommune om Trollheimen blir en del av samerettsområdet. I en orientering i formannskapet ber grunneierne politikerne om å sette seg inn i saken og være oppmerksom på den inngripen det blir på egne beslutninger i utbyggingssaker. Sameretten griper inn i plan- og byggeloven og alle utbyggingssaker må høres og godkjennes av Sametinget.

- I tillegg til andre domsstoler skal det opprettes en Utmarksdomstol, dit saker som har vært i andre rettsinstanser kan overprøves og Utmarksdomstolen kan ta opp gamle saker med gyldige rettskjennelser, sier Pedersen.

Grunneierne advarer også mot å gjøre Trollheimen til Nasjonalpark for da vil all annen aktivitet enn tamreindrift få svært trange kår.

Formannskapet i Surnadal fikk en vekker og lover å følge saken.