Rådmannen legger fram et forslag til budsjett og økonomiplan med et lite driftsoverskudd på 38.000 kroner i 2015, 60.000 kroner i 2016, 10.000 kroner i 2017 og 160.000 kroner i 2018.

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 innebærer at Sunndal kommune får en vekst i de frie inntektene fra 2014 til 2015 på 13,2 millioner kroner eller 3,8 prosent. Økningen er lavere enn gjennomsnittet for kommunene i fylket og for landet som helhet. Når det korrigeres for lønns- og prisvekst blir det en reell nedgang i skatt og statlige rammetilskudd. Differansen mellom forventningene til frie inntekter fra staten i kommuneproposisjonen og forslaget til statsbudsjett er på minus 6,2 millioner kroner. Denne situasjonen har gitt betydelige utfordringer helt i sluttspurten av budsjettprosessen, påpeker rådmannen.

Kommunen vil ikke nå målsettingen om et netto driftsresultat på 3 prosent og dermed større økonomisk handlefrihet. Dette til tross for store kostnadsreduksjoner som gjennomføres etter den store gjennomgangen av kommunens økonomi i 2011.

– De vedtatte innsparingstiltakene er langt på veg gjennomført i perioden 2012-2014, men det er fortsatt noen tiltak som ikke er gjennomført fullt ut. Dette gjelder spesielt de vedtatte endringene i barnehagestrukturen, men også noen mindre forhold knyttet til strukturendringene innenfor pleie- og omsorg og skole, påpeker rådmannen. Vedvarende endringer i folketall og demografi og økte pensjonskostnader medfører at mye av innsparingene blir spist opp.

– Hvis vi ikke hadde tatt grep i tide, ville vi imidlertid vært i en krevende underskuddssituasjon nå, påpeker han.

Rådmannen understreker videre at kommunen har hatt et høgt investeringsnivå gjennom flere år, og normalisering av investeringsnivået og stabilisering av gjelda er derfor like nødvendig som kostnadsgjennomgangen i driften for å kunne skape forutsigbarhet og rom for utvikling.

– Vi må derfor fortsette arbeidet med å redusere kostnadene og stabilisere gjelda. Vi har balanse i økonomien, men for lite økonomisk handlerom og lite rom for nye tiltak.