Eierskiftealliansen arbeider for å sette fokus på  generasjons- og eierskifter i regionen. Torsdag 4. juni arrangerer Eierskiftealliansen i Møre og Romsdal (SpareBank 1 SMN, NHO, Innovasjon Norge, Nordea og MEF) et møte om eierskifte i samarbeid med Nordmøre Næringsråd.

- I likhet med resten av landet blir det også mange generasjons- og eierskifter på Nordmøre i åra framover. Dette gir muligheter for både kjøpere og selgere av virksomheter og for unge eiere fra familier som skal generasjonsskifte, opplyser Eierskiftealliansen.

Arrangørene oppfordrer derfor flest mulig til å komme for å høre på de to lokale bedriftseierne, Lars Løseth og Lina Mogstad. Disse to vil dele av kunnskapen sin og fortelle om sin historie og sine erfaringer.

Lang fartstid

Lars Løseth har ledet Amfi Eiendom AS / Amfi Drift AS fra starten i 1993. Dette i en periode der antall kjøpesenter har økt fra 2 i 1993 til 77 i 2015. Selskapets utvikling ble mulig ved flere kapitalutvidelser, der antall aksjonærer i Amfi økte fra 2 til over 100 frem til 2008.

I 2009 overtok Olav Thon Gruppen selskapet ved oppkjøp av aksjer og fisjoner. Løseth er fremdeles daglig leder av Amfi Eiendom AS, men har sluttet som daglig leder i Amfi Drift AS. Han eier dessuten selskapet LL Holding AS, der også generasjonsskifte er et tema.

Lina Mogstad er medeier og daglig leder i Røv Mølle As, en bedrift som har vært i familien i 11 generasjoner. Hun vil dele sine erfaringer og synspunkter på generasjonsskifte i bedriften.

Hvordan forberede salg

En representant for Advokatfirma Steenstrup Stordrange vil innlede om skattespørsmål i forbindelse med eierskifte og generasjonsskifte.

Birger Nordstrand Wik, leder SpareBank 1 SMN Markets, Corporate Finance, holder også foredrag. Wik arbeider med verdsettelse og bistår bedriftseiere med å forberede salg av bedrift.

- Det blir blant annet litt om forberedelse av salg av bedrifter her. Litt av poenget med møtet er at eiere møter eiere, forteller representant for Eierskiftealliansen i Møre og Romsdal, Olaf Stene.

Ulike problemstillinger

Noen av problemstillingene som presenteres på møtet er:

  • Eldrebølgen medfører at det blir mange generasjons- og eierskifter i SMB bedrifter. Hvordan skal vi møte utfordringen?

  • Hvordan legge et grunnlag for vekst og fornyelse ved salg eller kjøp av bedrift?

  • Hvordan planlegge salg og eksponere seg slik at man finne den «riktige kjøper»? Hva vektlegger kjøper?

  • Hvordan legge et grunnlag for vekst og utvidelse av virksomheten og eierskapet ved samarbeid med andre investorer og eiere?

  • Hvordan skape vekst og fornyelse av familieeierskapet ved generasjonsskifte? Eierrollen vs lederrollen. Hva er seniors og juniors utfordringer?

  • Hva er bedriften verdt, hvordan finne «riktig» verdi og planlegge for en vellykket exit?

  • Hvilke skatte- og avgiftsforhold er særlig viktige ved generasjonsskifte og salg av bedrift?

- Håper mange finner dette interessant og kommer til dette møtet i Surnadal, sier Stene.

Møtet er gratis og åpent for alle, og arrangeres ved Vårsøg hotell i Surnadal.