Turistforeningens tilbud trekker mer folk til fjells enn noen gang, og besøket på Den Norske Turistforeningens hytter har i sommer nådd nye høyder.

Flere av DNTs turisthytter har så langt hatt tidenes beste sommer. Total for de 43 betjente hyttene har de en oppgang på fem prosent fra i fjor

– Det er virkelig imponerende, da fjorårets sommer ga en rekordvekst på 22 prosent samlet sett. Vi hadde ikke trodd vi ville se en ytterligere vekst i år også, sier en storfornøyd generalsekretær Nils Øveraas i DNT.

- Flere ønsker aktiv ferie som gir naturopplevelser for livet. Slike opplevelser er norsk natur stappfull av. Dessuten søker mange ut i naturen for å oppleve stillhet, fred og ro, som en kontrast fra den hektiske hverdagen. Alt dette trekker stadig flere til fjells. Det ser vi både på trafikken i fjellet, deltagelse på våre fellesturer og på medlemsveksten vår.  I sommer har vi både rekordbesøk på hyttene og rekord i antall medlemmer, med 2,5 prosent flere medlemmer enn på samme tid i fjor, legger Øveraas til.

Utforsker nye områder

En tydelig trend er at folk utforsker nye områder og tester ut andre hytter enn tidligere.

Midt-Norge med fjellområdene Trollheimen og Sylane melder om henholdsvis 17 og åtte prosent oppsving i besøkstallene.

- Siden åpningen 20. juni har vi registrert 6483 gjestedøgn på de betjente hyttene. Dette skyldes i hovedsak populariteten til turen ”Trekanten i Trollheimen”, en tur som er på lista over de 10 mest attraktive turene i Norge. Også i Sylan er det god økning på hyttene. Her er det turen ” Expedition Norge på tvers” som lokker folk til fjells, forteller daglig leder i Trondhjem Turistforening, Frode Bergrem.

I pose og sekk fra hytte til hytte

- Å gå fra hytte til hytte er en ferieform som har fått et oppsving, og som vi ser svarer på behovet folk har for både å ha en aktiv ferie og samtidig gi folk ro fra hverdagsstresset, sier generalsekretær Nils Øveraas. Han gleder seg spesielt over at det rapporteres om svært mange unge på tur i fjellet.

– DNT har eksistert i 146 år, men den økte oppslutningen om vårt tilbud også fra de yngre viser at vi klarer å være relevante for stadig nye generasjoner, legger han til.

Solid økning i solskinn

DNTs 43 betjente hytter har så langt i sommer tatt i mot 69 472 overnattinger, det er godt over 6 000 overnattinger mer enn pr 1. august i fjor. Enkelte hytter har aldri hatt så mye besøk i juli som i år.

Overnattingstallene for de ulike fjellområdene pr 1.august (kun betjente hytter)

Trollheimen: 4635 overnattinger, + 17% sammenlignet med 1.08.2013.

Sylan: 1959 overnattinger, +6%

Tafjordfjella: 1361 overnattinger, - som i fjor

Jotunheimen:  20 696 overnattinger + 1,5%

Breheimen: 1855, +17%

Huldreheimen: 1113 overnattinger, -9%

Skarvheimen: 6130, + 5 %

Hardangervidda: 8235 overnattinger, + 8% (til tross for at en av de store hyttene- Krækkja har vært stengt for oppussing),

Rondane: 8599 overnattinger, + 5%

Lyseheiene: 9150 overnattinger, +7%

Femundsmarka: 653 overnattinger, +7%