Foto: Sigmund Tjelle

Et samlet samferdelsutvalg i Møre og Romsdal går inn for å fortsette med planene om å bygge Nordøyvegen. Politikerne er ikke villig til å kaste prosjektet de har jobbet med i 15 år på båten. Samferdselsutvalget mener om fylket ikke klarer å gjennomføre et prosjekt på denne størrelsen, ja da må de si nei til alle større samferdselsutbygginger. Ferjefritt samband mellom Sunndal og Surnadal står da i fare for noen gang å bli realisert.

– Et enstemmig utvalg går i seks punkter inn for å bygge Nordløyvegen, sier Lilly Gunn Nyheim (Ap) fra Surnadal.

Fylkesrådmannen ber politikerne si nei til prosjektet Statens vegvesen har beregnet å koste 3,4 milliarder kroner. Rådmannen mener prosjektet vil blokkere andre utbygginger i fylket samt gjøre innhogg i alle budsjettposter i 25-30 år framover.

Samferdselsutvalget mener prislappen Fylkesrådmannen setter på prosjektet er for høg. De mener det skal være mulig å bygge for i overkant av 2,3 milliarder kroner. Vegvesenet har beregnet ei lånerente på 6,5 prosent. Politikerne mener det ligger for mye sikkerhetsmargin i denne rentestørrelsen og senker rentekostnaden til 4,5 prosent. I tillegg tar de ut av prosjektet vedlikehold av busser og bygging av gang og sykkelveger.

– Når fylkesrådmannen sier denne investeringen kan blokkere for alt innenfor samferdsel, kultur og skole i 25-30 år framover i tid, blir jeg skeptisk, men samferdselsutvalget ber fylkesrådmannen komme med nye estimat til fylkestinget basert på vårt vedtak, sier Nyheim.