Via verdiskapningsprogrammet «UNG KUNST og kultur» har Surnadal kommune inngått en fireåring avtale med Møre og Romsdal fylkeskommune. Det første året vil kommunen få 150 000 kroner som skal brukes til ulike tiltak for barn og ungdom.

Fylkeskommunen vil støtte opp om tiltak som bidrar til å gi ungdom rom til, arena for og møtesteder til å lære, erfare, uttrykke seg og utvikle seg gjennom kunst og kultur.

Målet med UNG KUNST og kultur er at barn og unge i skal ha tilgang til et bredt og mangfoldig kulturtilbud med høy kvalitet, aktualitet og relevans hvor de kan medvirke, skape, lære og mestre. Kunst og kultur er et virkemiddel for å øke trivsel, følelse av å høre til og til å utvikle sine ferdigheter innen det en liker å holde på med.

Stressmestring

Surnadal kommune har valgt å fokusere på tre områder; å øke det tverrfaglige samarbeidet med relevante aktører i kommunen, slik som skole, fritidsklubb, bibliotek, barnevern og helse, å styrke Ung Kultur Møtes (UKM) som en sosial arena med oppmerksomhet på mangfold, bredde og utvikling innen ulike kunstuttrykk og vise hvordan arbeidet innen ung kunst og kultur henger sammen med folkehelsearbeidet.

– Resultatene fra «Ungdata-undersøkelsen» i kommunen viste et høyt forbruk av paracet blant barn på mellomtrinnet. Det kan kanskje tyde på stress i hverdagen, og i samarbeid med folkehelsekoordinator Trine Kristiansen Glåmen har vi sett på ulike tiltak vi kan sette inn. Vi har blant annet planer om å tilby skolene et opplegg som inkluderer høytlesing, avspenning og yoga som kan bidra til at elevene slapper av og senker skuldrene, sier biblioteksjef Gunhild Marie Täringskog.

Henningstipendet er også en del av ungdomssatsingen til kommunen. Henning Sommerro fylte 70 år i fjor, og Surnadal kommune sin gave til jubilanten var 25 000 kroner som han kunne gi videre som stipend til unge talent fra kommunen. Ungdom i alderen 13 - 20 år som er interessert i ulike kulturuttrykk kan søke på midlene.

Tidenes første Henningstipend gikk til Mira Husby Bævre og Gunn Mari Våbenø som studerer dans. Begge fikk 5000 kroner hver for å utvikle kunstformen sin.

Inkluderingsmidler

Kommunens ungdomssatsning stopper ikke her. Enhetsleder for kultur, Lilli Husby, og enhetsleder helse og familie, Ann-Elin Stenberg, har søkt og fått tildelt inkluderingsmidler for barn og ungdom fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Midlene strekker seg over tre år.

– Det handler om at alle skal ha samme mulighet til å delta i samfunnslivet. Mens UNG KUNST og kultur i hovedsak gjelder nettopp kunst og kultur, gjelder midlene fra Bufdir hverdagslivet til ungdommene, sier Husby.

Kommunen skal blant annet tilby ulike aktiviteter i skoleferiene.

– I høstferien blir det tre dager med ulike tilbud. Den ene dagen tar vi turen til «Høyt og lavt» på Valsøya. Vi vil også ta turen til Kavlvegen, hvor det blir lagt opp til høytlesing i kvilebua. I tillegg får vi besøk av kunstpedagog Ingunn Eidsæter som vil arrangere en «workshop» med naturmaterialer, sier Sissel Halset Storslett ved Surnadal Frivilligsentral.

ØNSKER VELKOMMEN: Etter høstferien kan barn og unge stikke innom Skeivegen 4 for å få gratis mat. Foto: Mari Vattøy

Taco og film

Fritidsklubben i Surnadal har hatt utfordringer med å få tak i ungdommene. Ungdomskonsulent Lars Sæther forteller at han stort sett har vært alene i lokalene når klubben har vært åpen på kveldstid.

Fredag forsøkte de seg på et nytt konsept. Det skulle vise seg å bli en kjempesuksess.

– Vi inviterte til «døgning» med film, taco og snacks. Det var riktig god stemning, og et veldig populært tilbud. Dette må vi gjøre flere ganger, sier Halset Storslett.

– Det var så mange som meldte seg på at vi måtte sette en strek når vi passerte 18 påmeldte, sier Sæther.

Husby og Stenberg har også søkt og fått midler som skal brukes til sommerjobb for ungdom.

– Vi har brukt noe i år, og vil fortsette neste sommer, sier Husby.

Gratis mat

Etter høstferien vil fritidsklubben utvide tilbudet og holde åpent mandag til torsdag fra klokken 15 - 18.

– Her kan barn og ungdom komme innom etter skoletid å få servert gratis mat. Vi er veldig glade for at vi kan tilby dette, og er spente på oppslutningen. Dersom vi ser at ungdommene gjerne vil være her lengre, må vi vurdere å forlenge åpningstiden utover kvelden, sier Husby.

Kommunen er helt avhengig av hjelp fra frivillige for å få dette til å fungere.

– Ta gjerne kontakt om du ønsker å bidra, sier Halset Storslett.

Kommunen ser også på muligheten for å tilby «kulturkort».

– Vi har allerede et lignende tilbud på frivilligsentralen, hvor det er mulig å få låne sesongkort i alpinbakken. Vi ønsker å se om vi for eksempel kan få til et kort som kan brukes til andre aktiviteter, slik som kino. Dette er fortsatt på planleggingsstadiet, sier Husby.