I helga er det endelig duket for tellende fotballkamper på seniornivå igjen, når første kvalifiseringsrunde til NM for herrer spilles.

Surnadal tar turen til Åndalsnes, mens Sunndal skal spille borte mot Eide og Omegn.

Som del av at Driva, Åndalsnes Avis og Romsdals Budstikke nå tar et felles krafttak på vegne av lokalfotballen, strømmes både Åndalsnes-Surnadal, Eide og Omegn-Sunndal og Malmefjorden-Dahle på avisenes nettutgaver.

Det betyr at du kan se lagene kjempe om cupavansement fra klokka 14.00 lørdag 19. mars, så lenge du abonnerer på avisa.

I Drivas rykende ferske breddefotballpodkast «Opp med praten», som hadde sesongpremiere onsdag, vurderte daglig leder i Åndalsnes, Aksel Berget Skjølsvik, oppgjøret mellom ÅIF og Surnadal slik:

– Jeg har ikke kontroll på Surnadal si oppkjøring, men vi har hatt korona og sjukdom, så vi har ikke fått kjørt så god oppkjøring som ønsket. Så det blir nesten som en treningskamp for oss, slik det ser ut nå. Men vinner man to kvalifiseringskamper kan man plutselig møte Eliteseriemotstand, så alt er mulig her. Det hadde vært utrolig kjekt, spesielt i år, å komme seg dit og få en folkefest.

En storkamp i 1. ordinære cuprunde kan bety storfint besøk rent sportslig, og også store inntekter for klubbene.

Spår Surnadal-seier

Mangeårig Sunndal-profil og tidligere toppspiller Torgeir Ruud Ramsli, som er fast ekspert i studio i «Opp med praten», spår Surnadal-seier.

– Når Aksel sier det han sier om sykdom, og vi vet at Surnadal har gjort det rimelig bra i treningskampene, er det et lite favorittstempel til Surnadal i denne kampen. Åndalsnes har mistet noen spillere og må fylle på med unggutter, mens Surnadal har det samme laget. Så skal vi komme med noe tips må vi sette en liten borteseier der.

Surnadal har vunnet 12 av de 13 siste kampene mot Åndalsnes, men de siste årene har det vært jevne kamper, som kunne vippet begge veier.

Når det gjelder årets mannskap, har Sindre Fiske gjort comeback for Surnadal. Assistenttrener Stein Todalshaug har også snørt på seg skoene i et par av lagets treningskamper, mens tvillingene Edvard og Martin Bolme Fjerstad har meldt overgang tilbake til Rindal.

Åndalsnes har mistet venstrekant Edvin Da Silva Sæther til Tomrefjord, midtbaneanker Emil Nyheim til Strindheim og indreløper Andreas Helle til Måndalen. Alle tre var faste på laget i 2021-sesongen.

Kampen spilles på Øran stadion lørdag klokka 14.00, og sendes altså direkte på Driva.no.

– Sunndal litt styrka fra i fjor

Sunndal har før sesongen hentet inn kvartetten Sander Resell Grimelid, Henrik Hustad, Kristoffer Ansnes og Bendik Reitan fra Kvass/Ulvungen.

– Først og fremst får Sunndal en større tropp enn de hadde i fjor. Sander er en spiller som bør gå inn og forsterke laget, og det er et pluss at de får inn en keeper til i Bendik. Han er en keeper som godt kan stå i 4. divisjon, han er fotballklok, fornuftig og god med ballen i beina.

– De er nok litt styrka fra i fjor, så jeg har høyere forventninger til dem enn jeg hadde før seriestart i fjor. Jeg håper de kan utvikle det som var bra i fjor. Det å ligge bakpå og kontre med hurtige unggutter på topp blir nok medisinen også i år, slik jeg ser laget. Hvis de fortsetter å utvikle seg slik de gjorde i fjor, kan de være med oppe i toppen.

Eide og Omegn har vært svært aktive på overgangsfronten i vinter, med 12 mann inn og fem mann ut. En av de som har forlatt klubben er Vegard Forren, som har signert for Træff.

– Eide er kraftig forsterka, i hvert fall på papiret, og de har forsterket der de var svake i fjor, sier Torgeir Ruud Ramsli i Opp med praten.

Eide og Omegn har blant annet hentet fire sentrale spillere fra Malmefjorden, deriblant de offensive essene Bjørn André Monsen og Lars Joar Inderberg. I tillegg har storscorer Ruben Slutås Toven vendt hjem fra Spjelkavik i divisjonen over.

– Han er målfarlig, stor og sterk og har god fotballforståelse. Hvis han får raske folk rundt seg blir han et aktivum og et oppspillspunkt på Eide, så det er spennende, sier Ruud Ramsli i podkasten, og spår en åpen kamp.