Publikum følger med mens den finstemte kommunikasjonen mellom hest og rytter får det store dyret til å vende, bøye nakken og nærmest danse over banen i takt med musikken.

Sunndal rideklubb arrangerte i helga distriktsstevne i dressurridning. Under strålende sol fra tilnærmet skyfri himmel var det begge dager gode prestasjoner å glede seg over på ridebanen. Dressurridning handler om samspillet mellom hest og rytter. Om tilsynelatende umerkelige signaler som gis for å få hesten til å utføre øvelsene i et fastsatt program. Gangarter, vendinger, overganger. Smidighet, lydighet.

– Det skal se lett ut. Det ligger mye arbeid bak å få det til å se lett ut, smiler Solrun Aarflot i klubben, mens hun følger med på det som skjer på banen.

Det er første gang på mange år at klubben arrangerer et stevne på dette nivået innen dressur. Interessen for denne grenen i ridesport er økende i klubben, blant annet som følge av økt satsing på ukentlige treninger.

I helga stilte tre lokale ekvipasjer til start, i konkurranse med tilreisende fra blant annet Molde, Kristiansund, Surnadal og Lesja.

Gode resultat

Både lørdag og søndag ble det konkurrert i fem klasser, fra Lett C til Middels B.

I Lett C:3 lørdag ble det førsteplass på Ailin Larsen og Surprice, med 59,900 prosent. I Middels C:1 ble det førsteplass på Maren Aarflot Strandheim og Mosedals My Prescious, med 63,226 prosent. I Middels B:3 var Anne Hafsås på Livas Victor B eneste deltaker, og klassen var derfor ikke tellende, men hun imponerte likevel og sikret seg 65,883 prosent fra dommer Astrid Eva Horn.

Søndag var det Anny Synnøve Løfaldli fra Trollheimen ride- og kjørelag på Nefertiti som vant Lett C: 3 med 70,400 prosent, foran Ailin, som forbedret prosenten til 62,700. Maren ble nummer to i Middels C:1 med 63,226 prosent.

– Veldig artig å være med, sier Ailin til Driva etter konkurransen. Hun stilte til start på dette nivået for aller første gang, og hevdet seg godt. Surprice er en dansk sportsponni som Ailin har hatt siden nyttår.

– Jeg har trent dressur i et halvt års tid, forteller hun.

19 ekvipasjer stilte til start søndag, og 15 dagen før. Alt i alt ei fin helg og et vellykket arrangement, med godt publikumsbesøk, oppsummerer Aarflot.

Bredde og topp

Sunndal rideklubb står som arrangør av hele tre stevner i september og oktober. Allerede helga som kommer blir det nytt stevne; da blir det kretsmesterskap i sprangridning, med rundt 40 påmeldte ekvipasjer. I oktober blir det også distriktsstevne i sprang, som vil være en del av vintercupen.

Det er i år 30 år siden klubben ble startet. I jublileumsåret kan Sunndal rideklubb glede seg både over både stor aktivitet og gode prestasjoner. Klubben har deltakere både på kretsmesterskapsnivå, regionmesterskapsnivå – og i NM.

Fra 15. til 17. september skal Maren og Anne konkurrere i NM i dressur i Sarpsborg. Trolig som de første rytterne fra Sunndal rideklubb på så høyt nivå. De to har kvalifisert seg gjennom prestasjoner først i distriktsstevner og deretter i landsstevner.

– Å hevde seg på så høyt nivå i dressurridning krever enormt mye innsats, sier Aarflot. I helga fikk publikum på Elverhøy se Maren og Annes egenkomponerte program til musikk, som de skal ri dersom de greier å kvalifisere seg til finalen i NM. En opplevelse å følge fra tilskuerplass.

– Det var veldig kjekt å få bedømming på dette programmet også, sier Anne, som er fornøyd med gjennomkjøringen. Nå skal jentene bruke de neste ukene til å finpusse teknikken i programmene sammen med trener. De gleder seg til den opplevelsen en NM-deltakelse er – og håper på finaleplass.