Tallene for elevundersøkelsen for 2014 er nå klare. Disse viser at 7. trinnet ved Øye skole gjør det svært bra og ligger over gjennomsnittet i kommunen, fylket og landet på alle måleområder.

Utdanningsdirektoratets elevundersøkelse er en nettbasert spørreundersøkelse hvor elever fra 5. trinn til ut videregående skole får si sin mening om forhold som er viktige for læring og trivsel i skolen. Undersøkelsen er obligatorisk for 7. trinn, 10. trinn og videregående trinn 1 (VG1), og valgfri for resterende trinn fra 5. klasse. 406 000 elever svarte på undersøkelsen i 2014.

Elevundersøkelsen 2014 viser en ytterligere nedgang i andelen elever som svarer at de blir mobbet to til tre ganger i måneden eller mer. Mobbetallene var stabile fra 2007 til 2012, før en markant nedgang i 2013 fra 6,8 til 4,2 prosent. I 2014 er andelen ytterligere redusert til 3,9 prosent, noe som styrker antakelsen om at det har skjedd en reell nedgang i mobbing. Samtidig viser undersøkelsen en klar reduksjon i krenkelser og mindre uro i timene.

På landsbasis svarer 3,9 prosent av elevene at de mobbes to til tre ganger i måneden eller mer. 15,1 prosent opplever en eller flere krenkelser to til tre ganger i måneden eller mer, og 64 prosent er litt eller helt enig i at det er god arbeidsro i timene.

Over gjennomsnittet

Det er 12 tema i undersøkelsen: Trivsel, støtte fra lærerne, støtte hjemmefra, faglig utfordring, vurdering for læring, læringskultur, mestring, motivasjon, elevdemokrati og medvirkning, felles regler, mobbing på skolen og andel elever som har opplevd mobbing 2–3 ganger i måneden eller oftere.

Undersøkelsen gir lærere og rektorer informasjon om hva elevene utsettes for, slik at de kan følge opp med riktige tiltak for å gjøre skolehverdagen bedre.

For Øye viser tallene forbedring på samtlige tema sammenliknet med siste undersøkelse. På punktet «mestring» ligger skolen på samme nivå som kommunen, fylket og landet totalt, men på samtlige andre punkt scorer Øye bedre –, til dels godt over både kommune –, fylkes – og landsgjennomsnittet.

Lite mobbing

Rektor ved Øye skole, Odd Arild Sande, synes resultatene er svært oppmuntrende lesing.

– Det skal sies at vi har et veldig bra 7. trinn i år, men det er godt å se at vi faktisk har framgang på alle parametere sammenliknet med i fjor, sier han.

Øye skole scorer bedre enn både fylke- og nasjon når det gjelder mobbing. Mens Øye har en score på 1,1 her, det samme som kommunen samlet sett, ligger fylket på 1,3 og nasjonen på 1,2. Lav verdi på dette punktet er synonymt med positivt resultat.

Under «Andel elever som har opplevd mobbing 2–3 ganger i måneden eller oftere» er tallet for Øye på 0,0, det samme som kommunen samlet sett. Målingstallet for fylket er 5,3 og hele nasjonen 4,8.

– Vi blir nok aldri helt kvitt mobbing, men det er bare en ting å gjøre, og det er å konstant jobbe med dette. Det er viktig å ha gode rutiner når mobbing forekommer, og det mener jeg vi er gode på, sier Sande.

Han presiserer at skolen konstant har trykk på dette, og at elevrådet også har stort fokus på mobbing og læringsmiljø.

– Tror dette hjelper og at det er mye av grunnen til at vi gjør det så bra, sier han.

Les mer om undersøkelsen og resultatene her.