"Heisann og hoppsann og fallerallera, om julekvelden da skal alle sammen være glad!"

Øran Aktivitetshus i Sunndal fikk onsdag ettermiddag besøk av kulturtjenesten i kommunen. Kultursjef Ole Magne Ansnes hadde med seg gitaren, rektor ved kulturskolen Ingemar Andersson stilte med bassgitar, og avdelingsleder ungdom Kjersti Ramsøy-Halle og avdelingsleder for idrett og friluftsliv Siv Grete Sponås, var med og stemte i – sammen med brukere og ansatte. Stemningen var god, og jule- og sanggleden ekte.

Satsing

– Dette er en del av en ny satsing, sier Ansnes. Han bruker ord som uformell og lavterskel, for å beskrive satsingen som ganske enkelt går ut på at ansatte i kulturtjenesten er ute og møter folk – for å spre små, gode kulturopplevelser i hverdagen. Kulturglede.

– Et godt ord, mener kultursjefen.

Han snakker om hvordan kultur ikke bestandig må være så formelt, så stort, så planlagt. Små glimt i hverdagen kan bety noe, kan gjøre en forskjell. Det skal ikke bestandig så mye til. Før besøket på Øran hadde de brukt et kvarters tid på øving og planlegging.

– Jeg er stolt av staben, som i lunsjen drar ut for å spre kulturglede, i en hverdag hvor det ellers er tøffe tak, sier Ansnes. Han sikter til situasjonen i kommunen, tjenestene er pålagt å spare, kulturtjenesten er også berørt.

Aktivt hus

"På låven sitter nissen med sin julegrøt ..."

Julestjerna lyser i vinduet, og treet er pyntet. "Alt er mulig", står det med store bokstaver på veggen i felleslokalene til Øran Aktivitetshus "Det umulige tar bare litt lengre tid".

Aktivitetshuset gir rom til et kommunalt dagtilbud for brukere innen habilitering og psykisk helse. I dag er det nærmere tjue personer innen habilitering som bruker tilbudet, mens det er cirka femti brukere innen psykisk helse. I aktivitetshuset, som sto ferdig våren 2011, foregår det mye god og viktig aktivitet.

– For oss er dette et sted for støtte, samvær og samhold. For å trene opp igjen den viktige relasjonsmuskelen, sier miljøterapeut Ann Brit Husby. Hun snakker om hvordan en meningsfylt hverdag kan bidra til bedre psykisk helse.

"Verden var aldri helt forlatt. En stjerne skinner i natt ..."

I en annen del av felleslokalene bugner det av fine julevarer. Kommende fredag skal Øran Aktivitetshus invitere til julemesse. Her er det mulig å finne mye fint som det ligger atskillig timers innsats bak. Her er poser med de populære tennbrikettene, her er fine puter, hunde- og katteleker, sitteunderlag, isskrape med tova vott, her er gode luer og fine julestrømper. Og mye, mye mer. Sanna Meisingseth viser fram sine poser med deilig konfekt – "Rocky Road", som hun har både nøtter, marshmallows og sjokolade i. Etikettene på posene har hun også laget sjøl.

– Det vi selger på messa er et resultat av den aktiviteten som er her på huset. Vi selger det vi har jobbet med gjennom året. Messa er et høydepunkt som brukerne våre gleder seg til, sier leder habilitering, Linn Fjelle Hagen. Julemessa er åpen for alle.

Glede

Ole Magne Ansnes gledet seg over gode tilbakemeldinger etter besøket på Øran. Som kjent; den største gleden man kan ha ... Å spre glede, gir glede. Det gjelder også for kulturglede.

– Vi ønsker å ta fram og bruke dette begrepet framover. Gi det innhold. Neste gang kan det være helsetunet, eller en barnehage, som får besøk, sier Ansnes. Han nevner ulike kulturuttrykk; sang, diktlesing, historiefortelling.

– Vi vil gjerne bli invitert, den som vil, kan ta kontakt!