Bruk av kurve- /tåkelys samtidig med øvrige hovedlys er ulovlig. For møtende bilister er det i beste fall et irritasjonsmoment, men kan i verste fall være farlig om møtende trafikk blendes såpass mye at de ikke ser myke vegfarende.

Det finnes også dem som har misforstått reglementet og slår på tåkelyset bak så snart det går mot mørkere tider.

Politibetjent Åse Berit Løseth ved Surnadal og Rindal lensmannskontor forteller at de får sjelden klager direkte til kontoret, men at irriterte bilister kan nevne det hvis politiet likevel er ute i trafikkontroll.

Hvis du blir tatt i misbruk, kan du bli ilagt et forenklet forelegg på kr 2.000, men folkene ved det lokale lensmannskontoret velger som oftest å gi bilistene en sjanse til.

- Hvis vi observerer en bilist med både fullt hovedlys og kurve- /tåkelys når vi er ute på patrulje, stopper vi vedkommende og ber ham eller henne om å skru av tåkelyset. Men hvis vi er ute på storkontroller sammen med Vegvesenet, vil bilførerne få utskrevet forelegg for alle forseelser, gjør hun oppmerksom på.

Om de tar samme bilfører i denne forseelsen flere ganger, må vedkommende også vente seg å få utskrevet et forelegg.

- Når kan du bruke kurve- /tåkelys?

- Du kan bruke det i tett tåke eller tett snødrev, men da forutsetter det at du husker å slå det av igjen så snart du får bedre sikt. Du kan også bruke det som kjørelys på dagtid, men da i sammenheng med parkeringslys. Regelen er at du ikke bruker to typer hovedlys samtidig, sier hun.

Og i mørket er det hovedlyset som gjelder, men aldri i kombinasjon med kurve- /tåkelys.

- Grunnen til å misbruke kurve- /tåkelys er vel for det meste slurv ved at de glemmer å slå det av igjen etter bruk?

- Njaa... jeg har inntrykk av at noen yngre bilførere faktisk synes det er kult med mye lys i fronten. Og så skal vi ikke nekte for at mørkekjøringen føles bedre jo mer lys du har. Men for mye lys blender gjerne møtende trafikk, og er altså ulovlig, sier Løseth.