Mediebedriftenes Landsforening (MBL) publiserte fredag kvartalsrapport for avisenes lesertall.

Drivas tall har økt jevnt og trutt de siste årene, og for oss i Driva-redaksjonen har det vært både gledelig og spennende å se om og når lesertallene våre vil nå 10 000.

Viktig lokalt

Der er vi nå! Det viser MBL sine tall for andre kvartal 2023.

– Det er stor stas at vi fortsetter veksten. Jeg tror vi vokser fordi vi viser at vi er på når ting skjer. Folk vet at på Driva.no så får de siste nytt først. Lesertallene vår under valgdekningen viser også at vi har vært en av de viktigste kildene for at folk har kunnet følge utviklingen fra dag til dag og time til time, kommenterer redaktør Tommy Fossum.

2. kvartal 20212. kvartal 20222. kvartal 2023
Lesertall Driva8 7568 4899 997

Og spesielt under et lokalvalg, så viser lokalavisene rundt om i landet, hvor viktige de er, mener Fossum:

– NRK og TV2 og riksmedia har stort sett holdt seg i Oslo og Trondheim og hatt fokus på Erna, Jonas og stortingspolitikerne. Men dette har vært et lokalvalg. Hva hadde skjedd hvis Norge ikke hadde hatt oppegående lokalaviser som dekker lokalpolitikken? Hvordan hadde folk da fått med seg hva som skjer i kommunen de bor i? I USA har lokalavisene stort sett forsvunnet, og uten redaktørstyrte lokalaviser råtner demokratiet. Det er USA et godt bevis på.

2. kvartal 20222. kvartal 2023
Lesertall Aura Avis6 3286 682

Et mål

For Driva, som for andre lokalaviser her til lands, er og forblir det derfor viktig å hegne om åpenhet og fri meningsutveksling, slår Fossum fast.

– Jeg må innrømme at å nå 10 000 lesere har vært et aldri så lite mål. At vi nå er der, er svært gledelig! Det er heller ingen lett jobb å få til dette. Vi lever i et krevende mediemarked med stor konkurranse om lesernes oppmerksomhet i både korte nyhetssaker og lengre historier. Derfor er det også gledelig å se at våre måleverktøy avkrefter at folk ikke bare er interessert i kjappe overskrifter. God formidling av viktige saker og historier, er noe folk tar seg tid til å lese.

Liten og dedikert

Redaksjonen i dag består av fem ansatte: tre journalister med base i Surnadal og en journalist samt redaktøren har base i Sunndal. I tillegg bidrar et knippe gode frilansere i begge kommuner.

– Vi er en liten og dedikert gjeng, som har både lokal- og regionperspektivet i fokus - vi er tett på folk og hendelser, men har fokus på å se ting i en større helhet. Det som skjer i én kommune, har betydning i en annen.

Og om 10 000 er et mål, er det ingen hvilepute for redaksjonen.

– Nei, alldeles ikke. Utviklingen skal ikke stoppe her. Det er mørke skyer for økonomien mange steder, og for mediebransjen er det intet unntak. Til tross for det, skal vi i Driva fortsette å bevise at vi fortjener lesernes oppmerksomhet ved å levere sterke og gode historier, og være kanalen hvor folk får siste nytt først.