Svorkadirektør Halvard Fjeldvær frykter etableringen av Midt-Norsk nettselskap kan bety slutten for Svorka og en rekke andre kraftselskap i regionen.

Tirsdag inviterer Nordmøre Revisjon og medaktører til kraftkonferansen «Change» i Surnadal. Konferansen blir markedsført som årets møteplass for ledere, styremedlemmer og eiere i midtnorske nettselskap.  Arrangørene har plukket fra øverste - og trolig den dyreste hylla både når det gjelder konferansier og innledere. First House-kollegene Jan Erik Larsen og Bjarne Håkon Hanssen skal være henholdsvis konferansier og innleder på konferansen dit også lederen av Reitenutvalget, Eivind Reiten, kommer. Den tidligere Sp-statsråden og Hydrosjefen har ledet et ekspertutvalg som olje- og energidepartementet opprettet i fjor. Utvalgets oppgave var å legge fram forslag til hvordan strømnettet kan organiseres bedre. I rapporten som er lagt fram foreslås det blant annet at nett og kraft skal skilles i ulike selskap.

Støtter trøndervisjon

Svorka-direktør Halvard Fjellvær og Ola Mørkved Rinnan, som er sjef for kraftgiganten Eidsiva, skal holde innlegg om kraftbransjen sett fra hvert sitt ståsted. Eidsivasjefen ønsker seg store nettselskap, og støtter blant andre Trønerenergi sin visjon om å få danne et nettselskap som skal dekke området fra Bindal i Nordland til Rauma i Møre og Romsdal.

Fjeldvær frykter et slikt selskap. Han mener de sterke kreftene som nå jobber for å redusere antallet energiselskap i Norge vil være en betydelig trussel for framtida for en rekke kraftselskap.

– Jeg vil si det så sterkt at dersom Svorka mister nettdelen mister vi en av de viktigste føttene vi står på. Det kan bety slutten for Svorka. Et stort nettselskap vil blant annet svekke dagens beredskap og leveringssikkerhet i Svorkaområdet.

Fjeldvær viser til en ordning som sier at alle nettselskap må betale et straffegebyr dersom kundene mister strømmen.

– Dersom strømmen er borte i ett minutt på Skei, koster det Svorka 50.000 kroner. I Orkanger vil det koste 100.000 kroner. I Trondheim et betydelig høgere beløp. Det betyr at et Midt-Norsk nettselskap vil måtte prioritere by og bynære strøk ved strømbrudd og når investeringer skal fordeles.

Skal samarbeide

Hva kan dere gjøre for å hindre en slik løsning?

–Vi må finne virkemidler som møter framtidas krav. I Svorka har vi derfor tatt initiativ til et større samarbeid mellom flere nettselskap for slik å oppnår stordriftsfordeler. 16 selskap er nå villig til å inngå et forpliktende samarbeid om beredskap og innkjøp på systemsida.

Fjeldvær tror Svorka og andre lokale kraftselskap er uslåelig på beredskap og sikkerhet.

–Verken regionale eller nasjonale aktører kan greie dette like godt som oss. Vi har lokalkunnskap og nærhet som er viktig også for å kunne betjene næringslivet på en god måte.

Svorkasjefen viser til at den offisielle årsaka til å danne store nettselskap er at de mindre selskapene sliter med kompetanse, økonomi og omstillingsevne.

– Realiteten er at de mindre selskapene er blant mest effektive, men også blant de dårligste. Det viser at bildet er svært nyansert. Når det gjelder omstillingsevne er de minste bedriftene i front.