– Det er jo unikt her, i disse omgivelsene, smiler Aud Thevik Gustavsen.

– Veldig. Det er her en får julestemninga, nikker Gørild Bruaset.

Og det er nok mange som er enige med dem i det denne søndagsettermiddagen. Rundt dem rusler folk rundt. Voksne og barn. Tar en titt på alt som finnes i boder og hus; alt er lokalt, alt er håndlaget. Her er skinnprodukt og steinsmykker, strikk og og trearbeid, nisser og røykalaks og tennbriketter. Og mye, mye mer. Folk handler – og tar seg tid til å slå av en trivelig prat.

– Det er veldig god stemning, sier de to lokale kunstnerne. Mens Aud deltar på arrangementet for første gang, var Gørild med også i fjor. Boden sin har de fylt med egne malerier samt kunstprodukter som kalendere, kopper, puter og kort. Alt får bein å gå på.

– Mange handler julegaver - og kanskje noe til seg sjøl.

Foruten rekka av boder er også første etasje i Leikvinstøgu fylt av håndlagde og lokale produkt. Mye fin strikk, blant annet.

– Jeg har kjøpt julegave, forteller Turi-Elise Moen Strand som vi treffer på veg ut døra. Hva hun har kjøpt, skal vi sjølsagt ikke røpe – slike små hemmeligheter skal bevares godt nå i førjulstida.

Bak dørene til alle de andre husa på museet er det også mye å finne. Her er det bare å gå rundt slik en sjøl føler for, og utforske. Kanskje følge skiltet; det som viser veg til de ulike opplevelsene. Som hestekjøring. Juleverksted. Julegate. Nissegrøt. Og låvenissen. For på låven sitter nissen, den ekte nissen; og han er en populær kar. Barna står forventningsfulle og spente i kø for å hilse på og slå av en prat. I smiu får den som vil prøve seg med hammeren og smi en jernkrok, og i Raustuo bakes det tjukklefse. I stabburet selger Anita Johansen strikka pannebånd og artige nisser, samt mye annet fint. Timian & Persille har også produkter for salg i stabburet, og serverer juletallerken i Holtstuo like ved. Der dukker også Wok opp; Kulturskolens vokalensemble, for å synge. Utenfor kjøper mange nissegrøt med sukker og kanel på.

– Veldig god, smiler Hannah Elvira Thorvaldsen, som har hatt en fin dag på Leikvin.

– Jeg har hilsa på nissen, og kjørt hest og slede, blant annet, forteller hun.

– Vi er godt fornøyd med arrangementet, sier Jarle Stavik ved museet. Akkurat som bestilt kom det et lite snødryss som den siste lille prikken over i-en for Jul på Leikvin, som i år ble arrangert for femte gang. Med stort og smått var det rundt åtte hundre som tok turen for å oppleve god, gammeldags jul i år.