Victorias Sweet Adelen er en 17 år gammel Shetlandsponni som springer så fort de små beina klarer. Den kjøres Julia Søreng (14) fra Hemne. Ekvipasjen ligger i tet i rekruttløpet fra start til mål. Hest og kusk tar en klar seier. Kusk Søreng er tydelig stolt. Hun har trent ponnien i lengre tid og er nå i ferd med å ta lisens.

– Den galopperte ikke, roper hun til mamma etter målgang.

– Det er hennes første start i et lokalløp. Hun var veldig spent på om hesten ville galoppere, forklarer hennes mor.

Stedet er Syltmoen Travpark i Surnadal. Godt og vel 30 hester stiller til start. Surnadal Travklubb arrangerer sitt årlige løp. Det er hektisk aktivitet med hester som varmer opp og gjør seg klar til løp. Arrangøren ser ut til å ha full kontroll. Publikum følger engasjert med på løpene. De aller fleste av dem kjenner hestene og kuskene og diskuterer ivrig hvem som kan vinne de ulike løpene.

– Bra med ponniklasse, det har det ikke vært på noen år, sier aktivitetsleder Anne Line Dørum i Surnadal Travklubb.

Julia Søreng stiller også med Victorias Sweet Adelene i Monté, galoppløp. Der stiller også venninna Erika Witsø Lund på sin Nordlandshest Skogmo Kongen. Heimeklubbens Astrid Gravvold stiller med sin hesten Junior. Junior har større fart og starter med fire hundre meter tillegg. Da starten går fyker hestene av gårde. Victorias Sweet Adelene har et handikap. Hesten har kortest bein av de tre som stiller til start. Og sjøl om ponnien springer alt den orker nytter det ikke mot de to andre hestene. Det er Skogmo Kongen som leder løpet. Spenningen er om Junior skal klare å ta den igjen. Den tar kanskje igjen 200 av de 400 meterne med tillegg. Skogmo Kongen holder unna og kommer først i mål.

Etter ponniløpene er det kaldblodshestens tur. Toårige, treårige og 4-årige og eldre. De lokale hestene gjør rent bord i 6. løp der Madla Elden og Elisabet Engset vinner, foran Ola Skjølsvoll og Stine Grytskog på Slettvoll Vilja og Sylverbest. Ola Sylte Heggsets hest Smedheim Aron vant 5. løp. Til sammen ni løp kjøres og et er spenning i dem alle.

Oppe i tårnet har løpsleder Petter Baalsrud kommandoen. Han holder styr på start og målgang og kommenterer løpene. Det er lett for publikum å følge med.

– Det er 3–4000 kroner i førstepremie i hvert løp og sistemann i mål får en kraftforsekk sponsa av Felleskjøpet, opplyser Baalsrud.

– Om å gjøre å komme sist da, høres det blant det interesserte publikum langs gjerdet.

Surnadal Travklubb er bra fornøyd med årets løpsdag lørdag.

– Bra fornøyd med dagen. Mange oppmøtte. Blide folk og oppholdsvær, sier Dørum.