Vogntogsjåfører som kjører på vinterføre må ha med seg riktig utstyr, kunne bruke det og sette det på i tide.

– Vi kontrollerer, men også sjåførene og de som bestiller transporten må skjerpe seg og ta ansvar, sier Sonja Lindqvist i Statens vegvesen i en pressemelding.

Hver dag er Statens vegvesens kontrollører ute på vegen, både på grenseovergangene og på kontrollstasjonene våre. Bare de siste tre månedene i 2011 kontrollerte Statens vegvesen dekk- og vinterutrustning på 1460 vogntog og 1150 tilhengere på landsbasis.

- I tillegg trykker vi ekstra til nå i uke 2 og 3, for å ta flest mulig før de havner på glatta, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Sonja Lindqvist.

Lindqvist understreker at Statens vegvesen ikke greier å gjøre denne jobben alene.

- Også sjåførene og de som bestiller transporten må ta et ansvar for at vogntogene har med seg riktig utstyr, sier Lindqvist.

- Vi vet at mange har med seg riktig utstyr, men de mangler kunnskap om hvordan de bruker det. Sjåførene må få informasjon om å kjøre på norske vinterveger, de må ha gode dekk på vogntogene, og de må vite når de skal sette på kjetting.

Resultater fra siste kvartal 2011

Siste kvartal i fjor kontrollerte Vegvesenet dekk- og vinterutrustning hos totalt 926 norske, 180 nordiske og 291 øst-europeiske vogntog. Slik ble resultatene:

• For dårlige dekk: 43 norske, 14 nordiske og 51 øst-europeiske vogntog

• Manglet kjetting: 25 norske, 5 nordiske og 18 øst-europeiske vogntog

• Ilagt gebyr: 27 norske, 7 nordiske og 14 øst-europeiske vogntog

• Kjøreforbud: 20 norske, 4 nordiske og 30 øst-europeiske vogntog

I tillegg kontrollerte Vegvesenet dekk- og vinterutrustning hos totalt 640 norske, 185 nordiske og 255 øst-europeiske tilhengere. Slik ble resultatene:

• For dårlige dekk: 31 norske, 18 nordiske, 72 øst-europeiske tilhengere

• Manglet kjetting: 15 norske, 5 nordiske, 15 øst-europeiske tilhengere

• Ilagt gebyr: 14 norske, 4 nordiske, 10 øst-europeiske tilhengere

• Kjøreforbud: 14 norske, 5 nordiske, 30 øst-europeiske tilhengere

Ingen ble anmeldt.

– Vi ser at mange har gode dekk og har med seg riktig utstyr, men det er når de skal bruke det det skorter på kunnskapen, sier Lindqvist. Hun henviser til vegvesenets nye versjon av Trucker's guide, som finnes på ni språk.

– Det er et viktig informasjonsverktøy både for sjåførene og våre kontrollører, opplyser Sonja Lindqvist.