To prosjektstillinger lyses nå ut i Sunndal.

Gyro-prosjektleder

Det er Miljødirektoratet som finansierer en 100 prosent stilling som prosjektleder for bekjemping av Gyrodactylus salaris i Driva-regionen. Sunndal kommune vil ha arbeidsgiveransvaret, og stillingen er plassert ved plan-, miljø- og næringstjenesten.

Som kjent er arbeidet med sperra i gang i Driva. Det er bygd anleggsveg fram til stedet hvor sperra skal bygges. I disse dager er hovedentreprisen for sperra ute på anbud, og antatt byggestart er satt til 1. februar 2016, med ferdigstillelse 1. juli 2017. I stillingsutlysningen går det fram at innholdet i prosjektstillingen kommer til å bli vurdert når sperra er i funksjon. Det vil være gode muligheter til forlengelse av ansettelsen.

Ester Aalbu Eriksen sier at prosjektlederen vil få som arbeidsoppgaver blant annet å drive informasjonsarbeid, ha en bred kontaktflate mot alt fra elveeierlag og grunneiere til forvaltning, og i tillegg ha ansvaret for tilsyn med sperra, organisere fangststatistikk, og ha ansvar for bevaring og forvaltning av sjøørreten.

- Vi er spente på responsen.

Bygdeutvikler

Samtidig er Gjøra Bygdeutvikling (GBU) på jakt etter en bygdeutvikler i en treårig prosjektstilling. Dette i samarbeid med Sunndal næringsselskap, som vil være utviklerens formelle arbeidsgiver.

Det har vært drevet et omfattende bygdemobiliseringsprosjekt på Gjøra gjennom flere år. Innsatsen har gitt konkrete resultater. Et høydepunkt var åpningen av det nye næringsbygget Sunndalsporten i juli 2011. Men folket på Gjøra vil videre. Et treårig næringsutviklingsprosjekt dras nå i gang, og målet er klart; å skape 20 nye arbeidsplasser i bygda innen 2020. Som et ledd i dette vil GBU ansatte en bygdeutvikler som skal være både navet og en katalysator i arbeidet. En person som vil sikre videre framdrift og entusiasme.

- Vi har hatt god framdrift på Gjøra, men dette er ei bygd med 250 innbyggere, og vi ser arbeidet har gitt noe slitasje på enkeltpersoner, sier Leif Larsen, leder i GBU.

Tanken om å få en egen bygdeutvikler kom på et framtidsverksted som ble arrangert i bygda for noen år siden.

Det søkes etter en person som lar seg inspirere av et aktivt bygdesamfunn og som samtidig kan inspirere andre til innsats. Det er ønske om å få ansatt en person som har erfaring som prosjektleder og nettverksbygger, og som har relevant utdanning eller arbeidserfaring. Stillingen er 100 prosent, og det antydes mulighet for forlengelse ut over de tre første årene.

- Vi håper på mange gode søkere.

Det loves spennende og utfordrende arbeidsoppgaver. Det er mye på gang på Gjøra. Larsen lister opp både nasjonalparksenteret med turistinformasjonen, butikken og drivstoffanlegget, byggingen av fiskesperra, opprusting av bruer i Åmotan, investeringer i landbruket, nyetableringer i næringslivet og mye annet. Det arbeides også fortsatt bredt i flere grupper på ulike områder i regi av bygdeutviklingsprosjektet.

Prosjektet og stillingen som nå opprettes støttes av flere offentlige aktører.

- GBU har vært foroverlente og kreative, og har nå en kapitalbase på vel én million kroner. Dermed mener vi at vi har nok i bunnen til å dra i gang, sier Per Helge Malvik i Sunndal næringsselskap.

- Vi stuper inn i dette med både entusiasme og forventning. Vi ser for oss at vi nå vil utvikle en modell som kan ha overføringsverdi til andre lignende prosjekt, både innenfor og utenfor kommunegrensene.

Søknadsfristen for begge stillingene er 6. desember.

- Vi ser for oss at de to som ansettes i de to stillingene vil ha en del å gjøre med hverandre, sier Larsen.

Inviterer til møte

Tirsdag 17. november kommer representanter fra Miljødirektoratet til Gjøra for å delta på et åpent møte og idéverksted om prosjektet og vegen videre.

Direktoratet stiller med Lise Hatten fra nasjonalparkseksjonen, Jarle Steinkjer fra fiskeseksjonen og Bente Rønning fra nasjonalparkseksjonen. At disse tre seksjonene ønsker å være representert, mener GBU og næringsselskapet viser at det tenkes helhetlig for den videre utviklinga av Gjøra-bygda.

- Vi føler Miljødirektoratet har tatt ballen på en god måte, og er spente på bidraget deres her, understreker Malvik.

- Vi står ved et nytt vegskille på Gjøra. Jeg tror dette møtet blir veldig avgjørende, her kommer vi til å stake ut vegen videre, sier Larsen.