16 Golden Retrievere, alle med Maria Garthe som mor, kom til Bøfjorden lørdag for å være med på Marias 15-årsjubileum som oppdretter. Onkler, tanter, søsken, søskenbarn, foreldre, barn og besteforeldre sprang rundt i skjønn forening. Slektsskapet er å se, sjøl om ulike generasjoner har ulikt preg. Noen er høgere enn andre, noen har lengre pels enn andre og noen har mer krøller i pelsen. Men alle er medium bygget og ser ganske like ut.

- Oppdrett handler om å prøve å få den perfekte hund, derfor vil det være forskjeller på kullene, sjøl om du kan se likhetene, sier Garthe.

Hun har holdt på med oppdrett siden 2001. Da hadde hun hatt hund siden 1997, og blitt fascinert av utseende og egenskaper hos hundene og i 2001 bestemte hun seg for å prøve å ale fram en egen Golden Retriever med de egenskaper Maria mener en god hund skal ha. Det være seg både lynne og utseende.

- Det er alltid dårlige egenskaper i en hund du ønsker du kan bli kvitt. Derfor ser jeg etter hanner å pare mine tisper med som har de gode egenskapene jeg ønsker, sier Garthe.

Da hun startet oppdrett og salg bodde hun i Trondheim. Hun har alltid arrangert treff for hundene sine. Ikke alle på en gang, men kullvise treff. Etter at hun flyttet til Bøfjorden har ikke treffene blitt arrangert like ofte, men desto hyggeligere hver gang de blir.

- Hundene har godt av å få gå fritt blant hverandre og kose seg. Eierne snakker sammen spiser mat og drikker kaffe og koser seg, sier Garthe.

Lørdag kom gjestene fra Ålesund, Trondheim, Kristiansund og Levanger. Det var lagt opp til lydighetstrening og trening i søk i tillegg til kosen. Garthe har levert hunder fra Tromsø i nord via Sverige og ned til Kristiansand i sør. Hun mener hun har hatt 30 kull i disse 15 årene med seks-sju hvalper i snitt per kull. Da blir det fort et par hundre hunder hun har solgt.

- Jeg er veldig glad i jobben. Den er interessant og det er spennende å se om du får den genetikken du ser for deg når du aler fram hundene, sier Garthe.

Det var tydelig å se at de som var møtt fram trivdes med å være i naturskjønne Bøfjorden med hundene. I det klare solfylte høstværet nede ved sjøen var det idyll, bare brutt av en Husky som ikke helt blei akseptert med det samme han kom.

- Den kom sikkert litt brått på, mener Garthe.

Huskyen blei satt i bilen da familiebildet skulle tas, så retrieverne fikk konsentrert seg om kameraet.