Tannlege Kristine Mørland Block ved Surnadal tannklinikk har et sterkt ønske om å hjelpe andre, og i august reiser hun til Tanzania for å delta i et prosjekt gjennom European Dental Student Association (EDSA). Nå samler hun inn penger til prosjektet.

Kristine flyttet til Surnadal og startet som tannlege her i februar 2014. Etter studier i Oslo og litt jobb i Fredrikstad hadde hun lyst på litt forandring.

– Jeg søkte på jobben her i Surnadal fordi jeg hadde lyst på litt forandring fra storbylivet, og dette virket som et bra sted å jobbe. Surnadal er et fint sted med fine mennesker og flott natur, sier hun.

Tannlegen veksler nå mellom å være i Surnadal og i Halsa, sjøl om mesteparten av tida brukes i Surnadal.

– Er stort sett i Halsa en dag i uka, og ellers er det ikke akkurat lite å gjøre her i Surnadal, så jeg har mer enn nok å henge fingrene i, smiler hun.

Har gjort inntrykk

Block kom til bygda som temmelig fersk i yrket og måtte jobbe veldig sjølstendig her. Men hun synes dette har gått bra, og etter første året som tannlege her i bygda er hun veldig fornøyd med tilværelsen.

– Første året har gått veldig bra. jeg stortrives her og er veldig glad i jobben min. Her har jeg mange gode kollegaer og mange utfordringer. Her kan man for eksempel ikke bare henvise pasientene til spesialister, slik som i storbyene, sier hun

Foreløpig bor hun alene, men gleder seg til kjæresten kommer etter nå i juni. Og i august reiser hun altså til Tanzania. Prosjektet som hun skal være med på i Afrika er organisert gjennom EDSA.

– Prosjektet starter 14. august og avsluttes 31. august. Plana er å rekke over 1000 skolebarn på denne tida, forteller hun.

De som deltar er en sammensatt gruppe på rundt 15 tannleger og tannlegestudenter fra Europa, med Block som eneste norske, i tillegg til rundt 15 fra Tanzania.

– Jeg var med i et tilsvarende prosjekt i Kashmir i India da jeg var student, og da så jeg virkelig hvor mye man kan bidra med. En ekstremt flott opplevelse som har gjort inntrykk. Man får mye tilbake ved å hjelpe andre, sier hun.

Samler inn penger

Med tanke på hvor mye vi får gratis og hvor enkelt livet er her i Norge, synes Kristine det føles veldig bra å kunne bidra til å hjelpe andre, slik som hun gjorde i Kashmir. Hun liker også måten prosjektene er bygd opp på.

– Disse prosjektene er helhetlige med undervisning og opplæring i tillegg til behandling, så jeg føler de er bærekraftige. Når vi bruker lokale universitet og innbyggere i prosjektet får vi lettere innpass og ser bedre hvordan ting skal gjøres.

Organisasjonen er frivillig, så alt er basert på frivillighet og innsamlete midler. Derfor er hun veldig glad at fylket har innvilget henne permisjon med lønn mens hun er borte. I tillegg driver hun nå sin private lille innsamlingsaksjon, og har blant annet satt ut «innsamlingsbøsse»– eller rettere sagt innsamlingsglass i resepsjonen ved tannklinikken.

– Når folk er fornøyde med tannlegen kan de bidra litt hvis de har lyst. Og det er allerede mange som har puttet på penger, smiler hun.

- Alle monner drar

Kommunen er også oppfordret til å bli sponsor og hun håper på positivt svar derfra. Videre oppfordrer hun alle lokale bedrifter om å støtte prosjektet.

– Det er mulig å kjøpe sponsorpakker, der bedriftene blant annet får logoen sin trykket på T-skjorter og rekvisitter som vi har med oss og deler ut.

Generelt sender tannlegen en oppfordring til alle:

– Hvis noen vil støtte prosjektet, så kom gjerne innom tannklinikken. Jeg setter stor pris på absolutt alle bidrag, for pengene går til en god sak. Alt går direkte til prosjektet og alle monner drar, understreker hun.