Lokalt i Driva-distriktet fikk påska en tragisk start. Frie mann blei tatt av ras og omkom i Sunndal. Seinere blei det også meldt om tre tatt av ras på Sunnmøre. De kom seg løs for egen hjelp, så der endte det godt.

Ellers meldes det om ei påske med lite utfart i påskefjellet. Dårlig vær tidlig i påska, lite snø og sein påske er nok årsaker til det. Med få folk i fjellet blir det også færre skader.

– Vi behandlet ti skader denne påska mot nitti i fjor, sier Arne Fausa i Møre og Romsdal Røde Kors.

Også på landsbasis har det vært lite folk i fjellet. Røde Kors har totalt hatt 166 aksjoner og behandlet 440 skader, halvparten av fjoråret. Røde Kors sier det har vært mye folk i fjellet der det har vært snø, og sier folk begynner å bli flink til å passe seg i fjellet.

– De som avslutter skisesongen i påska, er sannsynligvis godt trent og har gjerne gått mye på ski igjennom vinteren. At de kjenner sine begrensninger og de lokale forholdene godt, medvirker nok også til gode tall. Så takk til fjellfolket for eksemplarisk bruk av fjellvettreglene, sier landsrådsleder for hjelpekorpsene, Ole Gladsø til Dagbladet og gleder seg over årets statistikk.

Noe finvær

For dem som fant vegen ut i påskefjellet blei det etter hvert godt vær. Størst utfart blei meldt langfredag og 1. påskedag. 2. påskedag var det også veldig bra vær, men da hadde folk tydeligvis funnet vegen heim igjen.

– Mange har ikke hatt skiene framme i år. Da er det litt seint å finne dem fram for å gå fra hytte til hytte i fjellet i påska, sier informasjonssjef Jonny Remmereit i Trondheim Turistforening.

Få på hyttene

DNT sine hytter i Trollheimen opplevde en tilbakegang i besøket på 58 prosent fra i fjor. Trekanten mellom Trollheimshytta, Gjøldalshytta og Gjevilvasshytta hadde til sammen 429 overnattingsgjester i år. I tillegg kommer dagsturister. Hvor mange er det ikke tall på.

– Tallet burde ligget på 1000. Men sein påske, dårlig vinter og litt dårlig vær holdt fjellturistene borte i år. Ikke overraskende, men veldig synd, sier Remmereit.

Prøvde badevannet

Slik var det også påska for to år siden, da det var sein påske. Siden påska er sein tiltrekkes folk også av andre aktiviteter. Sjøliv, bypåske og sommerlige aktiviteter trekker. På Facebook ligger det mange bilder av barn og voksne som har tatt årets første bad.

– Vårlige aktiviteter som sjøliv trekker folket bort fra ski i fjellet med sein påske, sier Remmereit.