KONTROLL: Avdelingsingeniør i trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen, Torleif Kofoed, deltok i aksjonen på Sunndalsøra mandag. Foto: Ingrid Ellevset

Gjennom et kamera scannes alle registreringsskilter, og gir umiddelbart treff i en database på kjøretøy som skal lukes ut. Det gjelder kjøretøy som ikke har vært gjennom den periodiske kjøretøykontrollen – den såkalte EU-kontrollen, som mangler forsikring eller som det ikke er betalt årsavgift for.

– Vi kontrollerte flere hundre kjøretøy, og tolv ble vinket til side, forteller avdelingsingeniør i trafikant og kjøretøy i vegvesenet, Torleif Kofoed.

Da kontrollen ble avsluttet rundt klokka 15.00, etter rundt tre timers innsats, kunne de tre fra vegvesenet oppsummere dagens «fangst» slik:

To kjøretøy ble avskiltet på grunn av manglende periodisk kjøretøykontroll. I tillegg ble det ilagt seks kjøreforbud: Tre på grunn av ulovlig solfilm på sideruter foran, to på grunn av feilmonterte kjennemerker og ett på grunn teknisk mangel på kjøretøyet. Det ble også skrevet ut ett gebyr for manglende bruk av bilbelte.

– Dette må vi vel omtale som normalt ut fra antallet kjøretøy som ble kontrollert, sier Kofoed.

Ifølge avdelingsingeniøren kan vegvesenet gjennomføre kontroller som dette med hjemmel i vegtrafikklovens paragraf 10 – som går på kjøretøy og bruk av kjøretøy. Slike kontroller gjennomføres jevnlig i hele Nordmøre og Romsdal distrikt.