Torsdag skrev Driva om at Nesset kommune anker tidligere omtalt mobbesak til Høyesterett, dette etter at lagmannsretten kom til konklusjonen om at saka ikke var foreldet. Rådmann Liv Husby uttalte til Driva at det var hun som sendte brev til advokat Larhammer med beskjed om å anke, etter en diskusjon om dette med ordfører Rolf Jonas Hurlen.

Saksøkers far reagerer på at rådmann i Nesset kommune Liv Husby sier til Driva at det er «kun foreldelsesspørsmålet» som ankes og ikke realitetsbehandlingen.

– Saka er den at hvis Høyesterett går med på at saka er foreldet vil ikke saka bli realitetsbehandlet. Saka vil dermed stoppe opp der og ikke bli behandlet. Da er den ferdig, sier faren til Driva fredag. Han kjemper saka for sin sønn, som opplever alvorlige ettervirkninger etter mobbingen i skolealder i Nesset kommune.

– Mobbing ødelegger liv, sier han og forteller om en voldsom belastning for sønnen, som i dag ikke er i stand til å arbeide. Han håper at kommunen tar ansvar for det som skjedde med sønnen.

– Jeg kjemper denne saka både for min sønn og for alle andre som opplever og ha opplevd å bli mobbet, og vil gjøre alt jeg kan for å hjelpe dem, sier han til Driva.

Advokat skrev under

Far til saksøker og politiker Lynn Brakstad stiller spørsmål i Driva hvorvidt ordfører har underskrevet anken og om han visste at denne var sendt, noe ordfører tilbakeviser. Ordfører sier til Driva at han ikke har skrevet under noe dokument, og at han ikke visste at anken var sendt.

Høyesterettsadvokat Sverre Larhammer i Molde, som fører ankesaken for Nesset kommune, sier til Romsdals Budstikke at det var han som skrev under anken.

– Det er riktig at en ordfører er partsrepresentant, men en kommune har alltid en prosessfullmektig som underskriver slike dokument. I dette tilfellet er det meg, sier han.

Om hvorfor anken ble sendt uten å være politisk behandlet i formannskapet svarer Larhammer:

– Rådmannen snakket med ordføreren om saka, men det har i ettertid vist seg at tvistesaker muligens skal behandles i formannskapet før de ankes, ut fra kommunalreglementet, sier Larhammer til Romsdals Budstikke. Om det da viser seg at anken er ugyldig, som Lynn Brakstad stilte spørsmål om i Driva fredag og driva.no torsdag, svarer han:

– Nei. Hvis det viser seg at anken skulle vært behandlet i formannskapet, er det ikke verre enn at det kan gjøres i ettertid. Det er min oppfatning, siden kravet ikke er regulert i lov, men i en intern ordensforskrift, sier Larhammer. Han opplyser at han skal møte rådmann, ordfører og formannskap i Nesset etter påske. Han tror ankeutvalget vil gi sitt svar i løpet av en måneds tid. Hvis svaret blir ja, antar han at Høyesterett vil behandle saka i løpet av et halvt år, kanskje i august, september.

– Tør ikke ta ansvar

– Jeg mener advokaten ikke hadde rett til å ta seg til rette og sende inn anken uten at den er politisk behandlet, jeg skjønner ikke at advokaten kan bagatellisere dette slik han gjør. Rådmannen beklaget også i møtet at det hadde gått for fort i svingene, og det er jeg glad for at hun gjorde, sier Lynn Brakstad (KrF) til Driva.

Lynn Brakstad reagerte i Driva på at saka ikke var tatt opp i formannskapet og at anken var sendt inn til Høyesterett uten politikernes viten. Hun kom med en interpellasjon til kommunestyremøtet torsdag der hun stilte spørsmål om på hvilket politisk grunnlag denne anken er sendt inn. I torsdagens kommunestyremøte var Brakstad opprørt over saka og sa at det var med stor forundring hun fikk vite fra mobbeofferets familie at kommunen hadde anket saka.

– Familien var opprørt og opplevde kontakt med rådmannen som arrogant og overlegen, sa Brakstad. Hun sa videre i kommunestyremøte at hun tok kontakt med ordfører som var forundret og sa seg ukjent med anke. Så tok hun kontakt med gruppeledere og fikk beskjed om at de ikke visste om noen anke.

Til Driva sier Brakstad videre at hun opplever dette som helt forferdelig.

– Hvordan kan en kommune anke uten politisk forankring? Rettspsykiatere i tingretten slo fast at mobbeofferets alvorlige plager skyldes mobbing og det foreligger en dom. Det er ganske så spesielt at vi ikke tør ta innover oss vårt ansvar. Jeg mener vi ikke kan overprøve rettspsykiatere og en dom. Det er stusslig å anke på grunnlag av at det er for seint.

Opp som egen sak

14. april skal Larhammer komme i formannskapsmøte i Nesset. Brakstad sier hun ikke vil vike i denne saka, og vil gå imot anken.

Mellvin Steinsvoll (Ap) gikk også på talerstolen i kommunestyremøtet.

– Jeg er av den klare oppfatning at vi skulle vært denne saka foruten! Men når det har skjedd, så er jeg opptatt av at den håndteres riktig, som lova sier, og det ser det ut for at det ikke er gjort her. Dette må opp som en egen sak i formannskapet og det var alle enige i, etter et fellesforslag. Det må være ryddighet. Vi skal ikke ha flere slike saker der regelverket ikke blir overholdt, og vi skal heller ikke ha flere slike alvorlige mobbesaker, sier han til Driva i etterkant av møtet.

Se også: