Det er bare et par uker igjen til jul, og nå starter innspurten også for den lokale handelsstanden. Lørdag blir det julehandel for full musikk i Amfi Surnadal, etterfulgt av søndagsåpne butikker dagen etter, forteller senterleder Lorentz Sæter.

- Det er nå startskuddet for julehandelen går for alvor, sier senterlederen.

Hittil har det vært litt avventende, slik det pleier å være i starten av desember - men erfaring viser at det drar seg til de siste fjorten dagene før jula ringes inn.

Tradisjonen tro skal husflidslaget være på plass i senteret kommende lørdag, og inviterer barn med på fine førjulsaktiviteter. Mo skulekorps vil spille julemusikk for de handlende, og koret Tormod serverer sammen med Gøran Bolme smakebiter fra den store Beatleskonserten.

Dagen etter blir det søndagsåpne butikker, både i Amfi Surnadal og Amfi Sunndal. Sæter tror det er viktig også for lokale senter å holde søndagsåpent, ikke minst for å demme opp for handelslekkasje. Førjulstida er ei tid med mye handel på få dager. Når sentrene er åpne på søndager blir det lettere for kundene å finne et tidspunkt for julehandelen som passer for dem.

Også neste helg er det søndagsåpent i sentrene. I tillegg vil det være utvidet åpningstid den siste torsdagen før jul, forteller Sæter.

Han minner om at butikkene er stengt på julaften i år, ettersom dagen faller på en søndag. Dermed må folk gjøre unna julehandelen seinest lillejulaften.

Ifølge handelsorganisasjonen Virke hadde kjøpesentrene her i landet også i uka etter Black Friday gode tall. Omsetningen i uke 48 økte med 1,6 % sammenlignet med samme uke i fjor. Det er tall fra Kvaruds julehandelsindeks som viser dette. Søndag 3. desember var første i rekken av tre søndagsåpne handledager før jul.

– Mange har brukt denne uken på å pynte til jul før desember virkelig starter. Det er nemlig butikkene innen hus og hjem som har den største økningen, med 6,8 prosent sammenlignet med samme uke i fjor, sier Bror Stende, direktør for Virke faghandel.

Videre har starten på julehandelen også vært god for spesialbutikkene, altså blant annet sportsbutikker, apotek, blomsterbutikker, gullsmedbutikker og lignende. I uke 48 økte de med 2,1 % sammenlignet med i fjor.

– Vi forventet at Black Friday skulle føre til at vi handlet mindre i starten av desember. Så langt ser det ut til at kjedene har lyktes med å få oss inn i butikkene, også uken etter, sier Stende.

Ser vi på de tre første ukene av julehandelen samlet, har omsetningen på kjøpesentrene vokst med 3,2 prosent. Også klær, sko og vesker har hatt en økning sammenlignet med fjoråret, etter litt svake tall tidligere i år.

– Det er fortsatt tøff konkurranse om nordmenns julekroner. Både netthandelen fra utlandet og økende kjøp av tjenester fremfor varer gjør at norske butikkjeder må jobbe ekstra hardt. Det blir spennende å følge med på hvordan resten av julesesongen vil gå, avslutter Stende.

Ifølge Lorentz Sæter lå omsetningen ved Amfi Surnadal litt over fjoråret ved utgangen av november måned.