Hvert år siden 2010 har 4400 nordmenn blitt spurt om forventninger til egen privatøkonomi, som del av Gjensidiges samfunnsundersøkelse. I Møre og Romsdal oppgir 32 prosent at de venter å få bedre økonomi i året som kommer, mens 13 prosent venter å få dårligere råd.

- Det er nesten ingen andre fylker som viser like sterk vekst i optimismen som Møre og Romsdal, sier Christian Haraldsen, som er kommunikasjonssjef i Gjensidige Bank.

Overraskende lave forventninger

I Norge sett under ett er forventningene litt høyere enn i fjor, men fortsatt lavere enn før «oljekrisen». I år venter 31 prosent å få bedre økonomi. Til sammenligning var andelen optimister stabilt rundt 35 prosent i årene før 2015, da oljeprisen falt dramatisk.

Det har også blitt stabilt flere pessimister enn tidligere. Frem til 2014 var andelen som ventet å få dårligere økonomi stabilt rundt 7 prosent. De siste årene har den vært stabilt over 10 prosent. I 2018 er det 13 prosent som venter å få dårligere råd.

- Nesten alle piler peker oppover, så det er overraskende at ikke undersøkelsen viser sterkere optimisme. Men så sent som i 2016 opplevde mange reallønnsnedgang, og det kan tenkes at det tar tid å endre folks forventninger, sier Haraldsen.

Unge optimister

Det er spesielt i aldersgruppene mellom 30 og 60 optimismen har lagt seg på et lavere nivå enn tidligere. Blant de under 30, og de over 60, er optimismen på vei tilbake mot gamle høyder.

Som alltid er det flest optimister i den yngste aldersgruppen. Blant de under 30 venter flere enn halvparten å få bedre økonomi i året som kommer.

- I denne aldersgruppen er det mange som skal gå fra skole til jobb, eller som er tidlig i karrieren og venter rask lønnsøkning. I tillegg er unge ofte optimistiske av natur, sier Haraldsen.