I protokollene etter politiske møter i Sunndal framgår det i dag bare hvor mange representanter som stemte for og imot et forslag eller en innstilling. Ikke hvem som stemte hva. Sunndal Sp har både i spørretimen og i en interpellasjon tatt opp dette, og tatt til orde for å endre måten protokollene føres på. Et enstemmig kommunestyre støttet forslaget i mars i fjor, og ba om at sak skulle legges fram for kommunestyret i løpet av et halvt år. På grunn av kapasitetsproblemer fremmes saka først nå for politikerne.

– For tidkrevende

Ei arbeidsgruppe har gått gjennom kommunens møtereglement og innspillene fra Sunndal Sp. Ett av punktene; at spørsmålene i spørrehalvtimen skal protokolleres, har partiet fått gjennomslag for. Dette er allerede innført som rutine etter kommunestyremøter.

Imidlertid mener arbeidsgruppa, bestående av utvalgssekretærene i politisk sekretariat i samarbeid med ordfører og rådmann, at det vil bli for tidkrevende å få synliggjort i protokollene hva hver enkelt representant har stemt i hver enkelt sak. Det vises til at kommunestyret har 27 representanter. I tillegg overføres kommunestyremøtene på nett, og dermed vil det være mulig både å følge med på direkten og i ettertid se på opptakene hvordan den enkelte stemte. Heller ikke for hvedutvalgene med 11 representanter foreslår arbeidsgruppa at det skal protokollføres hvem som stemte hva.

– Bare sprøyt

– At dette vil være for tidkrevende, er etter min mening bare sprøyt, sier Halvard G. Hagen. Han viser til at et mindretall i kommunestyret bare vil være maks 13 representanter, og i utvalgene aldri flere enn fem.

– Så stramt er ikke tidsskjemaet at det ikke er tid til å notere det. I Oppdal får de det til, sier han.

– Det er et viktig demokratisk prinsipp at velgerne får se hva den enkelte har stemt. Og vi som folkevalgte må finne oss i å bli ansvarliggjort.

Hagen sier at Sp vil fremme forslaget på nytt i kommunestyret i dag, og håper å få flertallet med seg.

– Dette er viktig – både i forhold til at vi skal ha et levende lokaldemokrati og at vi skal ha størst mulig åpenhet, sier han.

For kort tid

Sp kommer i dag også til å fremme forslag om at innkallinger må være tilgjengelige for representantene minst åtte dager før møtene, ikke seks som foreslått fra arbeidsgruppa. Innkallinga til dagens møte er på 735 sider – og ikke sjelden er det enda flere sider som sendes ut før møtene. Hagen sier at ikke bare skal representantene sette seg inn i sakene før møtene, men det skal også være tid til gruppemøter for å diskutere saker, og til undersøkelser eller annen oppfølging når det er behov for det.

– Seks dager er for knapt. Er det meningen at vi som er politikere skal sitte og lese sakspapirer på helg? Det blir ikke enklere å rekruttere politikere på det viset.

Hagen er også opptatt av at det i en del saker blir for tynne saksframlegg – med henvisning til omfattende vedlegg. Et eksempel er dagens sak om reguleringsplanen for Elverhøy bru, der det i saksframlegget vises til et vedlegg på 100 sider. Hagen tror det er et fåtall av representantene som leser gjennom absolutt alt før et møte.

– Det er for lettvint å gjøre det på den måten; bare å vise til vedlegg. Saksframlegget skal si tilstrekkelig om en sak til at en kan gjøre seg opp en mening, mener Hagen – som nå for øvrig har rykket opp og fått fast plass i kommunestyret etter at Synnøve Helland nylig ble innvilget fritak fra politiske verv.

– Vemodig at Synnøve slutter, det er inspirerende å samarbeide med folk som er så flinke, sier Hagen.