Det var tirsdag formiddag at Line Holten Bævre og samboeren hennes tilfeldigvis oppdaget den lille og tilsynelatende livløse hjortekalven som lå på plena utenfor huset deres på Åsskard. De oppdaget snart at det var liv i den og Line ringte til broren, Johnny Torvik, som snart var på plass for å hjelpe.

Etter litt rådslagning ble den spinkle hokalven fraktet opp til et fjøs hos familien Øie Bævre, der den fikk ligge på halm i stallen.

– Den var uttørket og helt slapp da vi kjørte den dit. Nå har kalven drukket mange liter vann og fått i seg mye råmelk av ku, så det ser ut til at kreftene er på tur til å vende tilbake, forteller Johnny torsdag.

Ligger med pledd over seg

Kalven er både liten og spinkel, så det er i alle fall tydelig at den er alt for seint født.

Torvik tok kontakt både med dyrlege, viltnemnda, og hjorteforsker Erling Meisingset for å diskutere hva man bør gjøre.

- Vi kunne jo ikke bare avlive den uten å gjøre noe, vi ville i alle fall prøve, sier han.

Dyrlegen kom for å se til kalven, som da fikk vitaminsprøyte, samt litt parafin - siden magen virket litt hard.

Dyrlegen målte også temperaturen og mente den lille skapningen var litt kald. Kalven har derfor pledd over seg om natta der på halmsenga si, uten at den protesterer på det.

Når Drivas utsendte er innom utpå ettermiddagen virker kalven i alle fall svært tillitsfull, om enn noe slapp. Og aner vi ikke også en god del takknemlighet inne i de fine øynene som gløtter på oss...?

Hva har skjedd..?

De diskuterte tidlig navn på kalven etter at den ble funnet, og Paul ble foreslått - litt ut av løse lufta - dersom det var en hannkalv.

– Men da det viste seg at det var en liten frøken, så ble det Pauline da, så ble hun litt oppkalt etter Line også, forteller Johnny.

Hva som har skjedd er det ingen som vet. Det skal ikke ha blitt skutt noen koller i umiddelbar nærhet under hjortejakta så langt, og det er heller ingen som har observert enslig kolle i nærheten verken før eller etter kalvefunnet.

– Ikke er det rapportert noen påkjørsler heller. Mora kan jo ha dødd naturlig eller mistet livet på annet vis i skogen også, men det blir bare spekulasjoner om hva som egentlig har skjedd og hvorfor kalven lå der den lå, mener Johnny.

Sikkert er det i alle fall at den hadde ikke levd mange timene til dersom den ikke hadde blitt oppdaget.

Luftet seg i hundesele

Pauline var full av flått, men etter noen dager med flåttplukking, foring med råmelk, dyrlegebesøk og mye vann, omsorg og pleie, begynte kalven endelig å spise gras torsdag. Først da den ble luftet ute på garden på dagtid, seinere fra matskåla si inne i stallen.

Johnny, som sjøl har en stor hund, monterte hundeselene på Pauline da han luftet henne torsdag, noe hun tilsynelatende godtok uten videre.

– Jeg tok på henne selen fordi at hun ikke har en sjanse til å overleve sjøl enda, dersom hun mot formodning skulle løpe til skogs igjen.

Men Pauline ser ut til å stortrives i stallen hos vertsfamilien sin. Etter å ha vært svært vinglete og ustødig i begynnelsen er hun nå stødig på føttene også.

– Veldig godt å se at hun begynner å ta til seg mat nå, men den er altfor svak til å greie seg sjøl i skogen enda, fastslår Johnny.

Blir fredet

Derfor må nok Pauline bo hos fosterfamilien Øie Bævre en god stund til enda, så får tida vise hva som skjer.

– Kanskje blir den på garden sammen med hesten Krekling til sommeren kommer? Den blir i så fall merket og fredet på vårt vald, fastslår Johnny, som sjøl er hjortejeger med flere hjorter på samvittigheten.

Han sier han forstår at noen kanskje mener det ligger litt dobbeltmoral i å prøve å hjelpe en hjortekalv til å overleve slik, istedet for å bare avlive den - når en ellers også går på jakt for å skyte disse dyra.

– Men vi utøver jo mest mulig human jakt i skogen også, og dessuten er jakt så mye mer enn å bare sitte bak børsa, sier han. – Når man har sjansen til å hjelpe en slik liten og sjuk skapning, så gjør man naturligvis det.

Så får vi bare håpe at en god seng, et varmt pledd, godt med drikke og god mat gjør at Pauline overlever og blir helt frisk igjen. Det er i alle fall ikke hjertevarme og omsorg det står i!