Næringslivet i Halsa har satt en uslåelig rekord. I løpet av første kvartal i år ble det verken registrert konkurser eller betalingsanmerkninger blant de 61 aksjeselskapene i kommunen.

Dette er det bare åtte av landets 428 kommuner som kan skilte med, skriver inkassoselskapet Lindorff i en pressemelding.

Selskapet  har samlet inn de ferske konkurs- og betalingsanmerkningstallene for norske aksjeselskap, hvor Halsa altså utpeker seg svært positivt.

Mens det i en gjennomsnittlig norsk kommune var 8,78 prosent av aksjeselskapene som hadde betalingsanmerkninger i første kvartal, med en gjennomsnittlig anmerket gjeld på 167 tusen, var tallet i Halsa null.

Heller ingen av de 1.019 konkursåpningene som ble registrert i første kvartal berørte kommunen – hvor det er registrert 61 aksjeselskap.

Kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo i Lindorff forteller at betalingsanmerkninger er uheldig, særlig for mindre og mellomstore virksomheter.

- Kredittratingen blir dårligere. Man mister økonomisk tillit om man skal ha kreditter eller lån, og skal virksomheter hente inn ytterligere aksjekapital kan investorene bli skeptiske og kanskje skygge banen.

Dette trenger altså ikke næringslivet i Halsa å bekymre seg for. De er i særklasse best i Møre og Romsdal, men også Stordal, Sande, Sandøy og Tingvoll kan vise til et næringsliv med få svartelistede bedrifter.

I motsatt ende av skalaen peker Ørskog, Aukra og Nesset seg ut. I disse tre kommunene er mer enn hvert tiende aksjeselskap svartelistet.

Samlede tall for Møre og Romsdal viser at 50 av fylkets 13.141 aksjeselskap gikk konkurs siste kvartal. Til sammen er 1.041 av selskapene i fylket registrert med betalingsanmerkninger, og gjennomsnittlig anmerket gjeld hos disse er 150.891.