Strand forteller at det hele startet med ei Facebookgruppe som heter «Lommevennen».

– Gruppa ble opprettet tidligere i januar i år og har allerede fått 20.000 medlemmer. Tonje Lysaker, som jobber på Universitetssykehuset i Oslo, startet opp med prosjektet Lommevennen, fordi hun og kollegaer i ambulansetjenesten ønsket å tilby små pasienter en trøstepremie når de var så uheldig å havne i den litt skumle bilen. Hun gikk så ut på Facebook og spurte om noen kunne tenke seg og være med og strikke. Dette har nå spredt seg over hele landet og folk overalt strikker små bamser til ambulansetjenesten, sier Kristin Strand. Lysaker, som startet aksjonen, var også på God Morgen Norge.

Traumatisk for barn

Strand ble engasjert, fordi hun sjøl opplevde at eget barn måtte sendes med ambulanse mange ganger. Det var tøft, så for henne føles det viktig å bidra.

– Det å få en liten bamse i en traumatisk og vond situasjon kan fjerne fokuset fra det negative, sier hun til Driva.

Barna får bamsen til odel og eie.

– Et bra tiltak, jeg har ei jente sjøl, som sikkert hadde blitt redd hvis hun hadde måttet i ambulanse. En slik bamse vil være en fin oppmuntring, synes Malin Øyen, som tar imot bamsene på Yes, vi leker.

Enkel oppskrift

Oppskriften ligger på internett. Man kan også få den på lekebutikken.

– Den er enkel med bare rettmasker. En kan bruke litt forskjellige farger. Målene er det mest vesentlige: for at ambulansepersonell skal få dem i lommene sine må de være mellom 5 og 6 cm breie og 13 cm høge. Det må ikke være løse eller harde deler.

Nå oppfordrer Kristin og Malin folk i Sunndal, Nesset og andre kommuner om å strikke bamser og levere dem på lekebutikken. Årsaka til at de må gå gjennom dette leddet er at de må vaskes og fryses før de kan leveres ut, av hygieniske årsaker, opplyser Strand.

– Når det er samlet inn en del, sender vi dem til Ulsteinvik, der en mann i helseforetaket tar imot og behandler dem. Bamsene går deretter til ambulanser i fylket, sier de.