Presseskriv fra Sparebank 1:

Det er aldri gøy å forlate boligen på grunn av brann, men dessverre fører juleforberedelsene til at risikoen i desember er mye høyere enn ellers i året.

- Vi elsker den koselige førjulstiden, med mørke, lune kvelder, varme i peisen og tente stearinlys. Dessverre er denne tiden også høysesong for brann, sier skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring, Therese Nielsen.

Desember er årets klart verste brannmåned på landsbasis, med nesten dobbelt så mange branner som i en vanlig måned. Erfaringsmessig må mange forlate boligen sin på grunn av brannskader denne måneden.

– Basert på våre skadetall de siste to årene, kan vi anslå det samlede antall store brannskader i desember. Nær 260 husstander må også i år regne med så store brannskader at boligen er ubeboelig i kortere eller lengre tid, sier skadeforebyggeren.

Juleaktivitet øker risiko

Nielsen forteller at den kalde vintertemperaturen og mye aktivitet i hjemmet øker risikoen for brann i hjemmet.

– Utstrakt bruk av levende lys, mer fyring i peisen, og fett og smult i matlagingen fører til ekstra mange farlige situasjoner.

Mange boliger har dessuten feil på det elektriske anlegget.

– Når vinteren er på sitt kaldeste bruker vi også mer strøm og det øker belastningen på det elektriske anlegget. Det øker risikoen for brann ytterligere.

Røykvarsler redder liv

Hun minner om at det er viktig med røykvarslere som fungerer.

– Alle må bytte batteri og teste røykvarsleren. Det er krav om minst en røykvarsler per etasje, og vi anbefaler også å ha røykvarsler på soverommet. Slukkeutstyret skal være i orden og lett tilgjengelig, og overnattingsgjestene dine bør også få vite hvor sikkerhetsutstyret er plassert.

–Det er aldri hyggelig å måtte flytte ut av et brannskadet hus og med julefeiring, gaver under treet og mye sosialt på programmet, kan det være ekstra vanskelig. Vi oppfordrer derfor alle til å være ekstra varsomme, for å sikre seg en trygg førjulstid, sier Therese Nielsen.