Sunndal sau og geit har et aktivt gjeterhundmiljø. Nylig inviterte de til gjeterhundkurs, og på grunn av høy påmelding så måtte antall instruktører økes fra to til tre. Deltakerne kom fra store deler av Møre og Romsdal og i fra Trøndelag, opplyser leder i Sunndal sau og geit, Elin Nisjaløkk.

Kurshelgen startet fredag med teorikurs med instruktør Arnesen. Han startet med sin første hund i 1968 og siden den gang har han utdannet mange gode gjeterhunder.

Trene hele året

Nisjaløkk forteller at en gjeterhund er et arbeidsredskap for bonden. Bruk av en god gjeterhund er en skånsom måte å forflytte sau på fordi sauene blir mindre stresset. Det heter seg også at en god gjeterhund gjør ti manns arbeid. Det er derfor viktig at gjeterhundene blir trent og brukt hele året, også i vinterhalvåret når sauene er inne.

Målet med kurset er å hjelpe bøndene og hundeeierne til å bruke hunden riktig. Under kurset fortalte og demonstrerte Arnesen viktigheten med å være tydelig, sette klare grenser og gi riktige kommandoer til riktig tid. Han fortalte også om treningsmetoder og riktig oppstalling.

Voksende miljø

Lørdag og søndag var det praktisk trening på området til Sunndal og omegn travklubb og Røhjelløran friluftsområde, et område som roses av arrangørene.

De tre instruktørene synes det er en glede å få komme til Sunndalen og se det gode miljøet som vokser her. Samholdet og treningsiveren er veldig god i det lokale gjeterhundmiljøet, kan lederen fortelle.

Stor pågang

– Sunndal sau og geit er i full gang med å sette opp en treningsbane, der det kommer til å bli ukentlige treninger fremover. Det er ingen som blir gode aleine og det er helt avgjørende å være med i et godt miljø for å utvikle en god gjeterhund. På treningsbanen kan man møtes for å trene, samt få hjelp og gode råd fra hverandre. Det er stor pågang av folk fra store deler av Trøndelag og Møre og Romsdal som ønsker å være med på treninger og kurs fremover. Folk fra Surnadal er fast på alle treninger og kurs som arrangeres i Sunndal. Til høsten har Sunndal sau og geit planer om nytt kurs igjen og da håper de også å få til gjeterhund prøver, avslutter Nisjaløkk.